Więcej przepisów na aromatyczne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa z cukinii to wspaniała opcja obiadowa, gdy masz ochotę na coś smacznego, a jednocześnie nie cierpisz na nadmiar czasu. Przygotowanie zajmie nie więcej niż 15 minut, a smak zadowoli kubki smakowe każdego miłośnika warzyw. Ważnym dodatkiem jest twaróg - posyp nim zupę na talerzu, albo zblenduj z resztą składników i ciesz się daniem jak z restauracji.
Zupa pieczarkowa, przepis babci. Smaczny sposób na domowy obiad
Zupa z cukinni - przepis na szybki obiad
Składniki:
- 600-700 g cukinii
- 1 l bulionu lub lekkiego rosołu
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- 150 g chudego twarogu
- 100 ml śmietanki 30 proc.
- masło
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
Zupa z cukinii - sposób wykonania:
- Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozpuść w nim łyżkę masła. Dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dorzuć czosnek przeciśnięty przez praskę. Kiedy czosnek zacznie intensywnie pachnieć, dodaj ziemniaki i cukinie pokrojone w kostkę. Smaż całość przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem i gotuj na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
- Do zupy wlej śmietankę i wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i odrobiną gałki. Następnie całość zmiksuj na gładki krem.
- Zupę podawaj z pokruszonym twarogiem. Możesz także zblendować twaróg z resztą składników, wówczas podawaj zupę z ziołowymi grzankami.
Ogórki małosolne - przepis. Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde?
Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, zupa z cukinii poleca się gorąco i serdecznie. Zamiast twarogu możesz także użyć sera feta - wówczas zupa będzie intensywniejsza, ale równie smaczna.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.