Najlepsze szparagi to wcale nie te z wody. Jamie Oliver poleca inny sposób, żeby wydobyć ich głęboki aromat

Sezon na szparagi trwa zdecydowanie za krótko, dlatego warto maksymalnie go wykorzystać i cieszyć się smakiem tych wiosennych warzyw. Zazwyczaj podajemy szparagi gotowane, jednak Jamie Oliver zdradza sposób na szparagi, które są smaczniejsze i co ważne, zachowują wszystkie cenne wartości.

Więcej kuchennych wskazówek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chodzi o szparagi, to z pełną odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że te gotowane wcale nie są najlepsze. Oczywiście, smakują bardzo dobrze, ale jeśli wierzyć uznanemu kucharzowi, jakim jest Jamie Oliver, istnieje prostszy i smaczniejszy sposób na te zielone warzywa. Szparagi pieczone, bo dziś właśnie o takim sposobie przyrządzenia mówimy, są po prostu lepsze. Zachowują swój piękny kolor oraz mnóstwo wartości odżywczych, które "uciekają" podczas gotowania. Jeśli chodzi o sam sposób na szparagi według Jamiego Olivera, to chyba nie ma nic prostszego, a my z chęcią zdradzimy ci, jak je przygotować.

Ogórki małosolneOgórki małosolne - przepis. Co zrobić, żeby ogórki małosolne były twarde?

Najlepsze szparagi według Jamiego Olivera

Potrzebujesz:

  • 1 pęczka szparagów zielonych
  • oliwy z oliwek
  • soli oraz grubo mielonego pieprzu
  • 2 ząbków czosnku
  • opcjonalnie soku z połowy cytryny

Najlepsze pieczone szparagi Jamiego Olivera

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni.
  2. Szparagi opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie odłam zdrewniałe końcówki i wyłóż szparagi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Szparagi natrzyj oliwą oraz sola i pieprzem. Między szparagi połóż drobno posiekane plastry czosnku i piecz przez 10 minut z funkcją grzania góra dół.
  4. Przed podaniem skrop szparagi odrobiną soku z cytryny, co dodatkowo wyciągnie ich niesamowity smak.

Amerykanin przetestował 'dziwne' polskie jedzenieAmerykanin przetestował "najdziwniejsze" polskie jedzenie. "Trzeba być szalonym"

Pieczone szparagi to najlepsza wersja tego wiosennego warzywa. Warto się jednak śpieszyć, bo niedługo sezon się kończy i znowu rok będziemy na nie czekać. Jedzmy zatem tyle szparagów, ile możemy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina. 

Więcej o: