Żurek - przepis na tradycyjny obiad. Trik z boczkiem nada głębszego smaku i aromatu

To jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Zazwyczaj kojarzona z Wielkanocą. Ale wcale nie musisz jeść jej jedynie raz w roku. Śmiało możesz zajadać przez resztę miesięcy. Trik z boczkiem dodaje ciekawszego smaku całości. Wystarczy podsmażyć pokrojony boczek z cebulką na patelni. Następnie dorzucić do reszty. Zrobisz raz i już zawsze będziesz tak przyrządzać żurek.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa to jedno z najszybszych dań na obiad. Wystarczą podstawowe składniki, aby wyczarować coś pysznego. Nie wymaga stania w kuchni przez cały dzień. Jeśli naszła cię dziś ochota na żurek to idealnie się składa. Mamy ekspresowy przepis na domowy obiad. Wystarczy chwila w kuchni i gotowe. Do dzieła!

Zobacz wideo Prosty żurek w chlebie. Kwaśny jak lubisz

Czego potrzebujesz?

Składniki:

  • Śmietana 30% (100 ml)
  • Majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól
  • Biała kiełbasa (surowa 500g)
  • Ziemniaki (400g)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Marchewka (1 sztuka)
  • Por (1 sztuka)
  • Seler (1 sztuka)
  • Pietruszka (1 sztuka)
  • Boczek wędzony (200g)
  • Woda (1,5 litra)
  • Zakwas na żurek (250ml)
  • Jajka na twardo

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i kiełbasę. Gotuj na małym ogniu przez około 25-30 min.
  2. Po tym czasie kiełbasę wyciągnij i pokrój w kostkę lub plastry.
  3. W międzyczasie boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni wraz z cebulką.
  4. Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę wszystkie warzywa oraz boczek i kiełbasę.
  5. Nie zapomnij o przyprawach, dopraw gotującą się zupę.
  6. Gdy ziemniaki będą miękkie zalej zupę zakwasem. Gotuj przez kilka minut.
  7. Na sam koniec zalej zupę śmietanką.
  8. Podawaj z ugotowanym jajkiem na twardo.

Domowy żurek to świetny pomysł na obiad. Większość z nas kocha tę zupę  za aromat i smak. Boczek nada głębi i ciekawszego smaku całości. Sam widzisz, że przepis jest banalnie prosty i wcale nie wymaga spędzenia w kuchni całego dnia. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.