Ciasto bez pieczenia na biszkoptach. Z tym przepisem poradzi sobie każdy

Szukasz pomysłu na deser? Przychodzimy z pomocą. Podpowiadamy, jak przygotować pyszne ciasto bez pieczenia na biszkoptach.

Więcej ciekawych tematów na stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Sernik baskijski krok po kroku:

Ciasto na  biszkoptach to idealne danie na przyjęcia, a do jego przygotowania nie potrzeba wcale zaawansowanych umiejętności. Oto prosta receptura krok po kroku.

Ciasto bez pieczenia na biszkopcie 

Nasza propozycja to pyszny serniczek cytrynowy. Aby przygotować ciasto na biszkoptach, które smakuje, jak rafaello, potrzebujesz następujących składników:

  • 1/2 szklanki cukru pudru;
  • 600 g sera mielonego z wiaderka;
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki;
  • opakowanie okrągłych biszkoptów;
  • 400 ml wody;
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej.

Ciasto bez pieczenia na biszkoptach krok po kroku

Ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Dodaj do niej cukier, a następnie porcjami nakładaj ser. Do rozmieszanej masy dodaj rozpuszczoną w 100 ml wody galaretkę. Dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie:

  • Spód małej i okręgłej formy wyłóż biszkoptami;
  • wlej na nie masę serową;
  • wstaw do lodówki na mniej więcej 30 minut;
  • po upływie tego czasu wlej na wierzch tężejącą galertkę cytrynową;
  • wierzch możesz udekorować owocami;
  • sernik wstaw do lodówki na kila godzin, by dobrze zastygł.

Pyszne ciasto bez pieczenia, które smakuje jak rafaello

Nasza kolejna propozycja to ciasto, które kochają wielbiciele kokosów. Co istotne, także nie wymaga pieczenia. Tym razem jednak kluczowym składnikiem nie będą biszkopty, a krakersy.

Składniki, których potrzebujesz to:

  • około 600 g kwadratowych krakersów;
  • 200 g miękkiego masła;
  • 200 g wiórków kokosowych;
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego;
  • 1 litr mleka;
  • pół szklanki cukru (pomiń, jeśli używasz budyniu z dodatkiem cukru);
  • 3 łyżki likieru kokosowego lub aromatu.

Przygotuj prostokątną blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Następnie odlej szklankę mleka i rozmieszaj w niej dwa opakowania budyniu. Pozostałą część mleka zagotuj w garnku. Gdy mleko będzie gorące, wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej i mieszaj, aby zagęścić budyń i pozbyć się wszystkich grudek. Następnie:

  • W misce utrzyj mikserem masło lub masło z cukrem, jeżeli budyń był niesłodzony;
  • cały czas miksując, dolewaj kolejne porcje budyniu;
  • na koniec wsyp wiórki kokosowe (zostaw około 50 g do posypania po wierzchu), dodaj likier lub aromat i wymieszaj mikserem na najniższych obrotach lub przy użyciu drewnianej łyżki;
  • na spodzie blachy wyłóż warstwę krakersów;
  • posmaruj ją 1/3 ilości budyniu, a na nim połóż kolejną warstwę krakersów;
  • Wyłóż kolejną część budyniu i ponownie przykryj krakersami;
  • ponownie posmaruj masą;
  • na ostatniej warstwie budyniu wysyp wiórki kokosowe - możesz je uprażyć na suchej patelni, wymieszać z kilkoma krakersami lub cukrowymi kuleczkami.
  • blachę z ciastem włóż do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Może cię także zainteresować:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.