Więcej informacji na temat kulinariów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Nie pomidory, nie kapusta, ani nawet nie ogórki uznawane są za najzdrowsze warzywa w Polsce. Które zatem mają najwięcej właściwości odżywczych? W wielu domach stanowią nieodłączny element tradycyjnego, niedzielnego obiadu. Mowa o ziemniakach. Okazuje się, że w nich znajdziemy więcej witaminy C niż w pomidorach i cebuli.
Wokół tego warzywa narosło mnóstwo mitów. Wiele osób odmawiało sobie ich na diecie z obawy, że są tuczące. Nie jest to jednak prawda. Stugramowa porcja ugotowanych ziemniaków ma tylko 73 kalorie. Jak czytamy na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, warzywa te są świetnym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapewnia uczucie sytości. Skutecznie więc walczą z nadwagą i otyłością. Ważny jest jednak sposób przygotowania. Dlatego powinno unikać się smażenia ich na głębokim tłuszczu, ponieważ olej skwarki i sos to dodatkowe kalorie.
Najlepiej gotować lub piec całe bulwy ziemniaków wraz ze skórką, wówczas straty witamin i składników mineralnych są najmniejsze. Jeżeli chcemy obrać ziemniak, to róbmy to jak najcieniej i wówczas gotujmy je w małej ilości wody, a jeszcze lepiej na parze
- napisała mgr inż. Małgorzata Mękus w artykule na stronie ncez.pzh.gov.pl. Ziemniaki gotujemy więc 20 minut pod przykryciem, najlepiej bez dodatku soli.
Warzywa te są bogate w kwas askorbinowy (witaminę C). Wspomaga on procesy immunologiczne, które chronią organizm przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Łagodzi również objawy przeziębienia. Witamina C pozytywnie wpływa na zdolność wytwarzania budulca mięśni, stawów, kości i naczyń krwionośnych, czyli kolagenu. Opóźnia także procesy starzenia się organizmu, ponieważ jest silnym utleniaczem. Popularne kartofle zawierają również potas, magnez, fosfor oraz witaminy A i E.
Badania sugerują, że są one jednym z warzyw oferujących najwięcej składników odżywczych w przeliczeniu na dolara
- stwierdziła dietetyczka Cara Harbstreet, założycielka Street Smart Nutrition.