Przepis kucharza z "MasterChefa" na sycącą i smaczną "patelnię rolnika". Sprawdź, jak ją przygotować

Tomasz Strzelczyk, znany kucharz, który swoją karierę rozpoczął jako uczestnik programu "MasterChef Polska", zdradza swój przepis na pyszne, jednogarnkowe danie. "Patelnia rolnika", autorski pomysł mężczyzny, nie tylko świetnie smakuje, jest także szybka i prosta do przygotowania. Sprawdź przepis na to wyjątkowe danie i zaskocz domowników prostym, lecz wyjątkowym smakiem.

Więcej ciekawych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dania jednogarnkowe są świetnym rozwiązaniem, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Sprawdzą się również wtedy, gdy nie chcemy brudzić dużej ilości naczyń podczas gotowania. 

Ekspresowe danie jednogarnkowe 

Autorem "patelni rolnika" jest kucharz i vloger kulinarny Tomasz Strzelczyk. Danie, które proponuje jest bardzo proste w przygotowaniu i nie wymaga używania wielu produktów. Posiłek składa się głównie z mięsa i ziemniaków co sprawia, że jest wyjątkowo sycący. Dodatek maślanki podkreśla jego smak.

Taki obiad nie tylko jest smaczne, ale także pozwoli nam wykorzystać mięsne produkty, zalegające w lodówce. Ta potrawa jednogarnkowa z pewnością zaspokoi także głód na długo. 

Zobacz wideo Potrawka z kurczaka - pyszności prosto z patelni

Przepis na "patelnię rolnika". Smaczne danie jednogarnkowe, które przygotujesz ekspresowo

Składniki: 

  • kilogram ziemniaków,
  • 2 pętka swojskiej kiełbasy,
  • 200 g surowego boczku,
  • 2 jajka,
  • szczypiorek,
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta kminku,
  • płatki chilli,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na zimną patelnię - pozostawiamy aż się wytopi. 
  2. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli będą one zbyt duże warto je wcześniej podgotować przed wrzuceniem na patelnię. 
  3. Gdy boczek nabierze kolorów i się wytopi, ściągamy go z patelni i pozostawiamy sam tłuszcz.
  4. Kiełbasę również kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Gdy się podsmaży, dodajemy ziemniaki. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, kminkiem i dusimy pod przykryciem. 
  5. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodajemy paprykę, zioła prowansalskie, płatki chilli i przygotowany wcześniej boczek. 
  6. Całość nadal podsmażamy, co jakiś czas mieszamy i po chwili przekładamy na talerz. 
  7. Na tej samej patelni smażymy jajka sadzone i dodajemy do potrawki. 
  8. Potrawę posypujemy szczypiorkiem i gotowe! Podajemy z zimną maślanką

Więcej przepisów na dania jednogarnkowe znajdziesz w naszym artykule: Co ugotować na obiad w jednym garnku? Pięć pomysłów na szybkie dania

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.