Jak kupić dobre awokado? Jest kilka sposobów, by wybrać odpowiednio dojrzałe jeszcze w sklepie

Awokado jest bardzo zdrowe, zawiera dużo witamin i substancji odżywczych. Jest też świetnym źródłem zdrowych tłuszczów. Podczas zakupów można jednak trafić zarówno na niedojrzałe, jak i zepsute owoce. Jak wybrać właściwe? Oto garść przydatnych porad.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

W polskich sklepach najczęściej można trafić na dwa gatunki awokado - fuerte i hass. Pierwsze jest zielone i gładkie. Awokado hass jest natomiast czarno - fioletowe i ma dość twardą, chropowatą skórkę. Na co zwrócić uwagę przy wybieraniu tych owoców?

Jak jeść awokado? Równie dobrze sprawdza się spożywanie owocu na surowo jak i jako składnika potraw na ciepło.Jak jeść awokado? Sprawdzone sposoby jak podawać awokado

Zasady wyboru odpowiedniego awokado są łatwe do zapamiętania. Dotyczą dwóch rzeczy

Wybierając awokado fuerte należy zwrócić uwagę na następujące rzeczy:

  • kolor skórki - powinna być jednolicie zielona i gładka. Jakiekolwiek plamy i przebarwienia dyskwalifikują owoc na wstępie;
  • miękkość owocu - awokado fuerte po lekkim naciśnięciu powinno być zarazem miękkie i sprężyste. Twardy owoc jest niedojrzały, a jeśli zapada się po naciśnięciu to jest zepsuty.

Odmiana hass ma ciemną, chropowatą i grubą skórkę, co utrudnia znalezienie dojrzałego owocu. Jednak można sobie pomóc poniższymi regułami:

  • kolor skórki - dojrzałe awokado hass ma czarno - fioletową skórkę. Ciemnozielona oznacza, że owoc jest niedojrzały,
  • miękkość owocu - gdy awokado hass ma miękką, gąbczastą skórkę, a do tego wydaje się puste w środku to jest już zepsute. Ta odmiana z natury jest dość twarda.

AwokadoDwie porcje awokado tygodniowo zmniejszają ryzyko chorób serca o 16 procent

Jest też element wspólny dla obu odmian awokado. To szypułka i kolor miąższu pod nią

Dzięki szypułce awokado można sprawdzić jak (mniej więcej) wygląda owoc w środku bez rozcinania go na pół. Jak? Oderwij szypułkę od awokado i obejrzyj miejsce po niej:

  • zielony kolor (i trudności z oderwaniem szypułki) - owoc niedojrzały,
  • kolor żółty (żółtawy) - awokado idealnie dojrzałe;
  • kolor brązowy (również z plamami i przebarwieniami) - owoc jest zepsuty.
Więcej o: