Więcej przepisów na czekoladowe desery znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli całym sercem kochasz czekoladę i szukasz przepisu na najlepsze czekoladowe ciasto, z chęcią przedstawimy ci coś wyjątkowego. Brownie Roberta Makłowicza nie ma sobie równych - jest mięciutkie, gliniaste i zrobisz je błyskawicznie. Ten przepis na brownie musi poznać każdy fan prostych i pysznych deserów.
Brownie - przepis Roberta Makłowicza:
Lista składników:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady (zawartość kakao min. 80 proc.)
- 90 g kakao
- 60 g mąki pszennej
- 230 g masła
- 5 średnich jajek
- 310 g cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
Czekoladowe brownie - sposób wykonania
- Na samym początku przygotuj garnek z wrzątkiem i miseczkę, która swobodnie ten garnek przykryje. Następnie włóż do miski masło i pokruszoną czekoladę. Kiedy składniki się rozpuszczą, dodaj kakao i zamieszaj całość, by powstał gęsty krem. Następnie odłóż miseczkę na bok.
- Do drugiej miski przesiej mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier i wbij jajka. Następnie wszystko zmiksuj.
- Rozpuszczoną czekoladę wlewaj stopniowo do miski z resztą składników, mieszając mikserem na średnich obrotach. Ważne jednak, by nie miksować zbyt długo - tylko do momentu połączenia składników.
- Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Ostrożnie wlej masę na ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Brownie piecz przez 25 minut.
- Po upieczeniu udekoruj polewą z czekolady lub oprósz cukrem pudrem.
Wskazówka: Jeśli chcesz nieco urozmaicić swoje brownie, do ciasta możesz dodać kawałki czekolady, pokruszone orzechy, a nawet wiśnie w syropie. Bez względu na to, czy zdecydujesz się zrobić brownie z dodatkami, czy bez, w każdej wersji będzie to prawdziwa czekoladowa rozkosz.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.