Polędwiczki wieprzowe - przepis na szybki obiad. Kremowy sos zapewni efekt wow

Polędwiczki wieprzowe to świetna opcja obiadowa zarówno na co dzień jak również podczas rodzinnych uroczystości. Wykonanie jest proste i szybkie, jednak należy zadbać o to, by mięso się nie wysuszyło. Dziś zdradzimy przepis na najlepsze polędwiczki w kremowym sosie pieczarkowym.

Więcej przepisów na szybkie obiady znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Polędwiczki wieprzowe to przepis na obiad idealny. Odpowiednio przyrządzone polędwiczki potrafią smakować jak w najlepszej restauracji, a uzyskanie efektu wow wcale nie jest trudne - wystarczą smaczne dodatki, odpowiednia kompozycja przypraw i...porządne zamknięcie włókien mięsa przed duszeniem w sosie. Dzięki temu mięso będzie soczyste i delikatne. Prawdą jest, że polędwiczki wieprzowe mają uporczywą tendencję do wysuszania się, ale nie ma powodów do obaw - nasz przepis na polędwiczki wieprzowe z pewnością wyjdzie każdemu. Jeśli lubisz delikatne mięso w kremowym sosie z pieczarek, to zapraszamy do przepisu poniżej.

Polędwiczki wieprzowe - przepis na szybki obiad z efektem wow

Lista składników:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
  • 2 średnie cebule
  • 500 g pieczarek
  • ok. 200 ml bulionu warzywnego lu grzybowego (możesz użyć także lekkiego rosołu)
  • kwaśna śmietana (użyj tyle, by konsystencja i "kremowość" sosu ci odpowiadała)
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, ostra papryka.

Polędwiczki wieprzowe - sposób wykonania

  1. Mięso oczyść z błonek i pokrój w plastry i grubości ok. 1,5-2 cm. Następnie obsyp je przyprawami i porządnie je natrzyj. Następnie włóż do lodówki na kilka godzin, by mięso przeszło aromatem przypraw.
  2. Na patelni porządnie rozgrzej odrobinę tłuszczu. Następnie obsmaż każdą polędwiczkę z obu stron, by mięso się zamknęło. Smaż nie dłużej niż 30 sekund. Następnie odłóż polędwiczki na talerz.
  3. Na tej samej patelni zeszklij cebule posiekane w piórka. W razie potrzeby dodaj odrobinę masła. Kiedy cebula będzie już złota, dodaj pieczarki pokrojone w plastry. Smaż, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynu. Następnie dodaj podsmażone polędwiczki i zalej całość bulionem. Delikatnie przemieszaj, zmniejsz moc palnika i duś pod przykryciem ok. 15 minut.
  4. Dopraw do smaku przyprawami, następnie dodaj śmietanę w ilości, którą uznasz za słuszną. Delikatnie przemieszaj i duś jeszcze 7-10 minut, aż sos delikatnie się zredukuje.
  5. Gotowe polędwiczki podawaj z ziemniaczanym purée lub kaszą w towarzystwie ulubionej surówki.

Wskazówka: Jeśli chcesz nadać swojej potrawie nieco "zadziorności", przed wlaniem bulionu na patelnię, dodaj ok. pół szklanki białego wina. Ten dodatek doda niezwykłego smaku twoim polędwiczkom. Każdy, kto ich spróbuje, z pewnością poprosi o przepis

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: