Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Chociaż nazwa "pupa pawiana" może nie brzmieć zbyt apetycznie, warto podejść do niej w humorystyczny sposób. Ciasto jest bowiem warte uwagi, a dodatek ciepłych lodów i nasączonych cytrynową wodą biszkoptów sprawi, że chętnie będziecie wracać do tego przepisu. Jeśli nie masz więc pomysłu, jak uczcić Dzień Dziecka - pupa pawiana nada się doskonale. Sprawdzoną recepturę podała na swoim TikToku Natalia Maszkowska, uczestniczka programu Masterchef.
1. Namoczone w wodzie z sokiem cytrynowym biszkopty, ułóż na dnie okrągłej blaszki,
2. Galaretki rozpuść we wrzątku (oba smaki oddzielnie) i odstaw do wystygnięcia,
3. W dużej misce ubij na sztywno śmietankę. Dodaj serek homogenizowany i małym strumieniem wlej tężejącą (i schłodzoną!) cytynową galaretkę,
4. Masę wylej na biszkopty,
5. W ciasto powtykaj mini ciepłe lody. Jeżeli mają wafelki - warto je odciąć,
6. Na górę ciasta wylej galaretkę truskawkową, dodaj też świeże truskawki,
7. Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe!