Zaskocz najmłodszych w Dniu Dziecka. Ciasto pupa pawiana będzie idealne

1 czerwca dzieci z całego świata obchodzą swoje święto. Z tej okazji warto przygotować wyjątkowe ciasto, które na pewno na długo zostanie w ich pamięci. Deser o intrygującej nazwie "pupa pawiana" z pewnością zachwyci najmłodszych miłośników słodkości.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Chociaż nazwa "pupa pawiana" może nie brzmieć zbyt apetycznie, warto podejść do niej w humorystyczny sposób. Ciasto jest bowiem warte uwagi, a dodatek ciepłych lodów i nasączonych cytrynową wodą biszkoptów sprawi, że chętnie będziecie wracać do tego przepisu. Jeśli nie masz więc pomysłu, jak uczcić Dzień Dziecka - pupa pawiana nada się doskonale. Sprawdzoną recepturę podała na swoim TikToku Natalia Maszkowska, uczestniczka programu Masterchef. 

Ciasto pupa pawiana. Składniki

  • opakowanie biszkoptów,
  • cytryna,
  • woda (wrzątek do galaretek i letnia do nasączania biszkoptów),
  • serek homogenizowany 500 g,
  • 400 ml słodkiej śmietanki,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • ciepłe mini lody,
  • świeże truskawki
  • galaretka truskawkowa.

Sposób przygotowania

1. Namoczone w wodzie z sokiem cytrynowym biszkopty, ułóż na dnie okrągłej blaszki,

2. Galaretki rozpuść we wrzątku (oba smaki oddzielnie) i odstaw do wystygnięcia,

3. W dużej misce ubij na sztywno śmietankę. Dodaj serek homogenizowany i małym strumieniem wlej tężejącą (i schłodzoną!) cytynową galaretkę,

4. Masę wylej na biszkopty,

5. W ciasto powtykaj mini ciepłe lody. Jeżeli mają wafelki - warto je odciąć,

6. Na górę ciasta wylej galaretkę truskawkową, dodaj też świeże truskawki,

7. Włóż ciasto do lodówki na 2-3 godziny. Gotowe!

Więcej o: