Zupa gulaszowa - przepis na wyjątkowy obiad. Trik z papryką zmienia wszystko

Zupa gulaszowa to jedna z chętniej gotowanych zup w polskich domach, a także jedna z częściej zamawianych pozycji w restauracjach. Świetnie sprawdzi się na codzienny obiad dla całej rodziny, a także jako popisowe danie podczas świąt i uroczystości. Przepis nie jest skomplikowany, ale istnieje łatwy sposób, by zupa gulaszowa smakowała obłędnie. Chodzi o upieczenie papryki.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Zupa gulaszowa to wyjątkowa kompozycja smaków. Główną rolę gra tu oczywiście mięso, ale papryk jest równie ważna. Żeby twoja zupa smakowała jeszcze lepiej, zamiast podduszać paprykę, upiecz ją i dodaj do wywaru. Tego smaku nie da się zapomnieć, a wcale nie tak trudno go uzyskać. Zajrzyj do przepisu i zainspiruj się zupełnie nowym smakiem.

Zupa gulaszowa - przepis 

Lista składników:

  • 800 g wołowiny lub wieprzowiny. Można połączyć oba gatunki w dowolnych proporcjach
  • ok. 2,5 l dowolnego bulionu. Jeśli masz rosół, również się sprawdzi
  • 3 czerwone papryki
  • ok. 300 g pieczarek
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej lub smalec do smażenia
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, tymianek, słodka papryka, ostra papryka
  • opcjonalnie: 1 łyżka mąki do zasmażki

Zupa gulaszowa - sposób wykonania

  1. Mięso pokrój w kostkę. Dodaj słodką i ostrą paprykę oraz łyżkę oleju i całość wymieszaj. Odstaw na godzinę do lodówki. W tym czasie upiecz papryki. Przekrój je na pół i usuń gniazda nasienne. Ułóż je na blaszce i piecz przez godzinę w 180 stopniach. Jeśli zaczną się lekko przypalać, nie martw się - to pożądany efekt.
  2. Kiedy mięso się zamarynuje, wyjmij je z lodówki, by nabrało temperatury. 
  3. Przygotuj duży garnek z szerokim dnem. Rozgrzej w nim łyżkę smalcu i podsmaż mięso, aż zamknie się z każdej strony.
  4. W tym samym czasie, na gorącej patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu i zeszklij posiekaną w piórka cebulę, kiedy będzie już złota, dodaj drobno posiekany czosnek. Następnie dodaj pieczarki i delikatnie osól. Kiedy odparuje z nich woda, zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem. Wymieszaj całość i podsmażaj razem ok. 5 minut.
  5. Kiedy mięso i pieczarki się podsmażą, alej całość gorącym bulionem. Zmniejsz moc palnika i dodaj upieczoną paprykę - uprzednio obierz ja ze skórki a miąższ pokrój w kostkę. Następnie dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Ważne, by zupa gotowała się powoli, inaczej mięso może być twarde.
  6. Kiedy mięso i ziemniaki są już miękkie, czas na przyprawy. Sól i pieprz dodaj według własnych preferencji, natomiast papryki powinno być sporo - co najmniej 1 łyżka słodkiej papryki i łyżeczka ostrej. Dodaj także tymianek. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec zrób zasmażkę, jeśli uważasz, że zupa jest zbyt rzadka. Podawaj posypaną natką pietruszki lub ze świeżą kolendrą.

Tak przygotowana zupa gulaszowa to raj dla miłośników konkretnych smaków. Jeśli szykuje ci się rodzinna uroczystość lub chcesz rozpieścić swoich bliskich wyjątkowym obiadem, koniecznie wypróbuj przepis na zupę gulaszową z pieczona papryką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: