Jadalne kwiaty - uroczy dodatek do dań i napojów. Sprawdź, które z nich można bezpiecznie spożywać

Jadalne kwiaty to częsty dodatek do deserów czy drinków. Ten uroczy, naturalny akcent można zastosować niemal w każdym daniu. Poza walorami estetycznymi może być to także zdrowy składnik, który wzbogaci potrawę. Sprawdź listę bezpiecznych roślin, których śmiało można używać w kuchni.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kwiaty to nie tylko piękna dekoracja wnętrz, ale również składnik i ozdoba wielu napoi i potraw. Poza tortami i innymi ciastami, gdzie są one dekoracją, zastosowanie znajdziemy także w sałatkach, bowlach i innych daniach. Przed użyciem warto jednak zapoznać się z listą roślin, które są bezpieczne i przeznaczone do spożycia. 

Sałatka z jadalnych kwiatów (zdjęcie ilustracyjne)Jadalne kwiaty jako dodatek do potraw. Sprawdźcie, co z nich przygotować

Jadalne kwiaty - ciekawy dodatek do żywności

Niewiele osób wie, że istnieją odmiany kwiatów, które poza tym, że są atrakcyjne wizualnie - nadają się do jedzenia i mają także wyjątkowy smak oraz właściwości prozdrowotne. Ten ciekawy akcent głównie stosowany jest w cukiernictwie, jednak coraz częściej możemy znaleźć kolorowy bonus w daniach różnych kuchni świata

Najważniejszą zasadą dotyczącą spożywania kwiatów jest wybieranie tylko i wyłącznie znanych gatunków. Niewłaściwy produkt może nam zaszkodzić czy wywołać złe samopoczucie. 

Zobacz wideo Zastanawiasz się, co możesz wyczarować z lawendy? Mamy dla ciebie aż cztery propozycje!

Które kwiaty są jadalne i bezpieczne? 

Lista jadalnych kwiatów jest bardzo długa - istnieje około 80 gatunków, które bezpiecznie można spożywać. Wśród nich znajdują się: 

  • nagietek lekarski,
  • mniszek lekarski, 
  • stokrotki pospolite,
  • lawenda,
  • kwiaty cukinii,
  • nasturcja, 
  • fiołek,
  • jaśmin,
  • chaber,
  • fuksja,
  • płatki róży jadalnej,
  • bratek,
  • rumianek,
  • wieczornik,
  • stokrotka.

Warto wiedzieć, że kwiaty jadalne powinno kupować się w małych ilościach, ponieważ mają bardzo krótką żywotność. Szybko więdną i są nietrwałe, a źle przechowywane mogą być niezdatne do spożycia, zaledwie po kilku godzinach. Kupować powinno się je w pudełkach, a zbierać do koszyka - nie mogą się gnieść ani zaparzać w worku z plastiku. Aby zachować ich świeżość, należy umieścić je na wilgotnych ręcznikach papierowych i wstawić do lodówki w hermetycznie zamkniętym pojemniku.  

Zastosowanie kwiatów jadalnych w kuchni

Kwiaty można dodawać do dań rybnych, mięsnych, a także sałatek, surówek, ciast, tortów, deserów, drinków i napojów lub robić z nich nalewki, soki czy konfitury. Jadalne kwiaty zawierają wiele witamin (A, B, C i E) oraz innych substancji, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Kwiaty zastosowanie miały już w czasach starożytnych - teraz ponownie wracają do łask. Od wieków rośliny jadalne są stosowane w kuchniach całego świata do dekoracji i przyprawiania różnego rodzaju potraw.

Jeśli szukasz ciekawych przepisów na zastosowanie i dania z kwiatów sprawdź nasz artykuł: Jadalne kwiaty jako dodatek do potraw. Sprawdźcie, jakie śmiało można wykorzystać w kuchni.

Więcej o: