Botwinka przepis Magdy Gessler. Jest prosty, ale będziesz potrzebować szklanki ostrego dodatku

Późna wiosna to zdecydowanie najlepszy czas na przyrządzanie aromatycznych potraw. Z pomocą przychodzą pierwsze nowalijki, które podkreślą smak każdej potrawy. Botwinka, to młode liście buraków, z których można ugotować pyszną zupę. Mamy dla was przepis od Magdy Gessler - jest prosty, ale zawiera jeden nietypowy składnik.
Zobacz wideo Magda Gessler tańczy na planie

Zupa botwinka to przepis na danie, które mocno wbiło się w polską kulturę wiosennego gotowania. Choć pomysłów na to konkretne danie jest sporo, prezentujemy sprawdzony przepis Magdy Gessler. Restauratorka wprowadziła go do menu w kilka miejscach, w których dokonała kuchennych rewolucji. 

Starty parmezanDo tej pory źle ścierałeś parmezan. Jak zrobić to dobrze i bez bałaganu?

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Botwinka przepis według Magdy Gessler. Prosty sposób na pyszny obiad

Magda Gessler wielokrotnie podkreśla, że do przygotowania doskonałych potraw niezbędne jest używanie składników najwyższej jakości. To sprawi, że nawet najprostsze danie będzie smakować wyśmienicie.

Składniki:

  • 30 dag cielęciny z kością,
  • marchewka,
  • pietruszka,
  • 5 dag selera,
  • 4 dag pora,
  • 2 pęczki botwinki,
  • szklanka kwasu z buraków,
  • 1,5 łyżki soku z cytryny,
  • 1,5 łyżki posiekanego koperku,
  • 200 g kwaśnej śmietany, 
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • łyżka mąki pszennej,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • 4 jajka ugotowane na twardo.

Przetrzyj twarz połówką cebuli. Z pewnością nie pożałujesz efektów (zdjęcie ilustracyjne)Koniec z płakaniem przy krojeniu cebuli. Pomoże świeczka i chleb

Botwinka - przepis Magdy Gessler, wykonanie

  1. Mięso zalewamy 1,5 litra zimnej wody, solimy i zagotowujemy. Do wrzącego bulionu wkładamy warzywa i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Po około 45 minutach wywar przecedzamy.
  2. Botwinkę starannie myjemy w chłodnej wodzie i kroimy na małe kawałki wraz z liśćmi i łodyżkami. Wrzucamy do gotującego się bulionu i gotujemy przez 10 minut. Zakwaszamy sokiem z cytryny, wlewamy kwas z buraków. Przyprawiamy solą i pieprzem.
  3. Do kubeczka wsypujemy łyżkę mąki i szczyptę soli, dolewamy trochę zimnej wody, mieszamy tak, by powstała jednolita konsystencja. Dolewamy do tego ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka i zagotowujemy.
  4. Do śmietany dodajemy około 100 ml ciepłej zupy, mieszamy i wlewamy do garnka. Dokładnie mieszamy.
  5. Rozlewamy na talerze, dodajemy po 2 połówki jajka na talerz, posypujemy posiekanym koperkiem.
Więcej o: