Więcej sprawdzonych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W ciepłe letnie dni ciężkie i gorące potrawy odstawiamy na bok, chętniej sięgamy natomiast po lekkostrawne dania. Idealnym pomysłem na słodką wersję obiadu są naleśnikowe wstążki z truskawkami. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników i świeże owoce, by powstał ten wyjątkowo smaczny posiłek.
Naleśnikowe wstążki z truskawkami - letni rarytas
Naleśniki to danie, które uwielbia niemal każdy. Można je przygotować w wielu wersjach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Wyjątkowo smacznym przepisem, idealnym na upalne dni, są naleśnikowe wstążki z dodatkiem truskawek.
Aby je przygotować, wystarczy zrobić standardowe ciasto o nico gęstszej konsystencji, usmażyć je, a później pokroić w grube paski. Połączenie z dowolnymi sezonowymi owocami jest bardzo smaczne. Danie można wzbogacić ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, lodami, sosami owocowymi lub powidłami.
Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku
Przepis na naleśnikowe wstążki z owocami
Składniki na ciasto:
- 2 jajka i 4 białka,
- mąką orkiszowa,
- szklanka wody gazowanej,
- 120 g jogurtu,
- pół łyżeczki soli,
- szczypta sody oczyszczonej,
- olej lub masło klarowane do smażenia,
- dodatkowo truskawki lub inne sezonowe owoce.
Sposób przygotowania:
- Jajka z dodatkowymi białkami ubijamy ze szczyptą soli i sody.
- Do puszystej masy przesiewamy mąkę, 3/4 jogurtu, łyżkę oleju i wodę gazowaną. Całość dokładnie miksujemy, tak, by nie było grudek mąki. Konsystencję ciasta regulujemy dodawaniem mąki i wody.
- Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła klarowanego. Warto nalać odrobinę więcej ciasta niż standardowo. Gotowe naleśniki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Naleśniki kroimy na grube paski-wstążki. Przekładamy na talerz i łączymy z truskawkami o dowolnej konsystencji. Z owoców można zrobić mus lub pokroić je na mniejsze kawałki.
- Danie dekorujemy pozostałą ilością jogurtu lub ulubionymi dodatkami.