Naleśnikowe wstążki z truskawkami - przepis na słodki i pyszny obiad. Przygotowanie jest bardzo proste

Jeśli szukasz pomysłu na lekki słodki obiad, wypróbuj nasz przepis na naleśnikowe wstążki z truskawkami. To pyszne danie jest banalnie proste w przygotowaniu, lecz wyjątkowy smak zadowoli nawet najbardziej wymagających. Kluczowe okaże się ciasto naleśnikowe i świeże owoce.

Więcej sprawdzonych i smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W ciepłe letnie dni ciężkie i gorące potrawy odstawiamy na bok, chętniej sięgamy natomiast po lekkostrawne dania. Idealnym pomysłem na słodką wersję obiadu są naleśnikowe wstążki z truskawkami. Wystarczy zaledwie kilka prostych składników i świeże owoce, by powstał ten wyjątkowo smaczny posiłek. 

Naleśnikowe wstążki z truskawkami - letni rarytas

Naleśniki to danie, które uwielbia niemal każdy. Można je przygotować w wielu wersjach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Wyjątkowo smacznym przepisem, idealnym na upalne dni, są naleśnikowe wstążki z dodatkiem truskawek.

Aby je przygotować, wystarczy zrobić standardowe ciasto o nico gęstszej konsystencji, usmażyć je, a później pokroić w grube paski. Połączenie z dowolnymi sezonowymi owocami jest bardzo smaczne. Danie można wzbogacić ulubionymi dodatkami: syropem klonowym, lodami, sosami owocowymi lub powidłami. 

Zobacz wideo Wszyscy lubimy niespodzianki! Amerykańskie naleśniki z nutellą w środku

Przepis na naleśnikowe wstążki z owocami

Składniki na ciasto: 

  • 2 jajka i 4 białka,
  • mąką orkiszowa,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 120 g jogurtu,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • olej lub masło klarowane do smażenia,
  • dodatkowo truskawki lub inne sezonowe owoce.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka z dodatkowymi białkami ubijamy ze szczyptą soli i sody. 
  2. Do puszystej masy przesiewamy mąkę, 3/4 jogurtu, łyżkę oleju i wodę gazowaną. Całość dokładnie miksujemy, tak, by nie było grudek mąki. Konsystencję ciasta regulujemy dodawaniem mąki i wody.
  3. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub masła klarowanego. Warto nalać odrobinę więcej ciasta niż standardowo. Gotowe naleśniki odsączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  4. Naleśniki kroimy na grube paski-wstążki. Przekładamy na talerz i łączymy z truskawkami o dowolnej konsystencji. Z owoców można zrobić mus lub pokroić je na mniejsze kawałki. 
  5. Danie dekorujemy pozostałą ilością jogurtu lub ulubionymi dodatkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.