Więcej przepisów kulinarnych znajdziecie na stronie Gazeta.pl
Lubicie owoce morza? Jeśli tak, to dobrze się składa, bo przygotowaliśmy dla was przepis na pyszny makaron z krewetkami. Receptura na to danie jest banalnie prosta, a dodatek świeżych pomidorów i natki pietruszki uzupełnia jego smak.
Fasolka po bretońsku - przepis. Ważna jest kiełbasa - nie może być byle jaka
Makaron z krewetkami - przepis. Te składniki są niezbędne do tego, by wyczarować danie
Przygotuj:
- 200 g mrożonych krewetek,
- 125 g makaronu, na przykład nitki lub tagliatelle,
- 6 pomidorków koktajlowych,
- łyżkę oliwy,
- pół łyżki masła,
- pół łyżki oregano,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 125 ml śmietanki 30 proc.
Rosja przestała być potentatem kawioru. Fałszywe produkty w sklepie
Przepis na makaron z krewetkami. Tę potrawę zrobisz w ekspresowym tempie
- Rozmrożone krewetki oczyść. Jeżeli jest to konieczne, oderwij ogonki. Skorupiaki opłucz i osusz.
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją i odcedź z nadmiaru wody.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę, a następnie wrzuć na rozgrzaną oliwę. Po chwili dodaj masło, starty czosnek i oregano. Wszystko razem podsmaż.
- Na tę samą patelnię wrzuć krewetki. Smaż przez minutę i co jakiś czas mieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
- Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki. Dodaj do reszty składników razem z posiekaną natką pietruszki. Smaż jeszcze przez pół minuty.
- Do dania wlej jeszcze śmietankę. Gotuj do momentu, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby dopraw.
- Na koniec dodaj makaron i wszystko razem dokładnie wymieszaj. Danie jeszcze raz podgrzej.
Więcej przepisów na dania z makaronem znajdziecie na naszej stronie. Zachęcamy do wypróbowania receptury z dodatkiem szparagów: Carbonara ze szparagami.