• Link został skopiowany

Przepis na zupę o smaku pizzy. Magia składników sprawi, że nie odróżnisz jej od włoskiego specjału

Pizza, choć pochodzi z Włoch, jest jednym z ulubionych dań Polaków. Na temat pizzy powstało już wiele wariacji, jednak to zupa o smaku pizzy króluje w tym rankingu. Jak ją przygotować, by nie dało jej się odróżnić od tradycyjnej pizzy? Podpowiadamy.
Zupa (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. unsplash

Zupa o smaku pizzy to niezwykle sycąca potrawa, która przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tego włoskiego placka. Kluczem do przygotowania wyśmienitej potrawy są świeże składniki i aromatyczne zioła. Oto przepis na zupę o smaku pizzy.

Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli

Zupa pizza. Przepis na aromatyczną potrawę

Składniki:

  • 0,5 kg mielonego mięsa (wieprzowego lub drobiowego),
  • 2 puszki krojonych pomidorów,
  • 3/4 szklanki śmietany 18-procentowej,
  • 2 duże cebule,
  • 2-3 duże czerwone papryki,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • serek topiony,
  • 250 g żółtego sera,
  • przyprawy - mieszanka do pizzy, bazylia, oregano, sól, pieprz.

Tak przygotujesz nietypową zupę pizzę

Wszystkie warzywa należy dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie mięso mielone podsmażamy na patelni na oleju i oliwie oraz dodajemy warzywa. Gdy te zmiękną, należy zalać je trzema szklankami wody.

Następnie do zupy dodajemy pomidory z puszki (warto wybrać te z czosnkiem lub ziołami) i bulion (np. z kostki bądź słoiczka) oraz przyprawy.

Po 5-10 minutach do zupy wrzucamy serek topiony i 18-procentową śmietanę. Zupę gotujemy około pół godziny, mieszając regularnie, by składniki się nie przypaliły. Gotową zupę podajemy w miseczkach i posypujemy jej wierzch tartym serem, który rozpuści się pod wpływem ciepła - podobnie jak w tradycyjnej pizzy.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziecie na Gazeta.pl

Zupa pizza - z czym ją podawać?

Zupa pizza najlepiej smakuje gorąca. Jest niezwykle aromatyczna, więc przypadnie do gustu osobom, które lubią intensywne smaki. Warto podać ją ze świeżym pieczywem bądź grzankami i posypać świeżą pietruszką. 

Więcej o: