Marchewka z groszkiem - przepis na prostą alternatywę dla tradycyjnych sałatek

Warzywny dodatek do głównych dań nie zawsze musi oznaczać surówki czy sałatki z wielu składników. Bardzo dobrą alternatywą dla nich jest marchewka z groszkiem - przepis na nią jest wręcz banalnie prosty, a jego realizacja zajmuje niewiele czasu. Obecność zasmażki podkręca smak.

Marchewka z groszkiem jest jeden z popularnych dodatków do obiadów w wielu polskich domach. Obecność gotowego groszku konserwowego bardzo ułatwia, a przy tym skraca czas przygotowania tej sałatki. 

Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Marchewka z groszkiem - przepis na prosty dodatek do głównych dań. Potrzebne składniki

  • marchew: trzy sztuki
  • groszek konserwowy: 250 g;
  • masło: łyżka;
  • szczypta cukru;
  • szczypta soli.

Przepis na marchewkę z groszkiem nie jest trudny. Zrealizujesz go w kilku krokach

  1. Obierz marchew, umyj i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej niezbyt dużą ilością wody - musi jedynie delikatnie przykrywać pokrojone warzywo. Dodaj szczyptę soli, gotuj pod przykryciem  aż marchew zrobi się miękka.

  2. Do ugotowanej marchwi dodaj odsączony z zalewy groszek. Kolejnym etapem jest odlanie zawartości jednej trzeciej wody z garnka, w którym gotowała się marchewka.

  3. Roztop masło na rozgrzanej patelni, dodaj mąkę i smaż aż do momentu, w którym się spieni. Nie zapominaj o ciągłym mieszaniu ze sobą składników.

  4. Gotową zasmażką zapraw marchewkę z groszkiem, a następnie gotuj do momentu uzyskania kremowego gęstego sosu, który ma otaczać marchew. Ostatni krok to doprawienie potrawy niewielką ilością cukru i solą dla smaku.

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne i niskokaloryczne dodatki do dań obiadowych lub potraw z grilla, wypróbuj nasze przepisy na sałatkę z brokułem i jajkiem lub piwną sałatkę z przepisu Magdy Gessler. Z pewnością świetnie podkreślą smak potraw i uzupełnią codzienne menu o zdrowe i wartościowe produkty. 

Więcej o: