Przepis na mus czekoladowy. Szybki przepis na pyszny i prosty deser z trzech składników

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie lubisz wydawać kroci w cukierniach? Jeśli chcesz mieć słodki deser bez wychodzenia z domu, którego przygotowanie jest błyskawiczne i niezwykle proste - doskonale sprawdzi się mus czekoladowy.

Mus czekoladowy to fantastyczna propozycja dla osób kochających czekoladę. Świetnie sprawdzi się na romantyczny wieczór we dwoje, ale też jako deser na rodzinny obiad czy spotkanie z przyjaciółmi. Oto przepis na mus czekoladowy.

Zobacz wideo Czekolada: znakomite źródło magnezu? Znamy co najmniej 5 lepszych, zdrowszych źródeł

Przepis na mus czekoladowy. Intensywnie czekoladowy deser, który musisz spróbować

Składniki:

  • Dwie szklanki schłodzonej śmietanki 30-procentowej,
  • 40 g kakao,
  • 80 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Samodzielne przygotowanie musu czekoladowego to przysłowiowa bułka z masłem. Dwie szklanki schłodzonej 30-procentowej śmietanki należy przelać do większej miski. Następnie musi trafić do niej również przesiany cukier puder oraz wspomniana ilość kakao.

Wszystkie składniki należy miksować aż do momentu uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli chcemy, by mus ładnie wyglądał, możemy przełożyć go do rękawa cukierniczego, a następnie wycisnąć do miseczek lub szklanek. Jeśli jednak nie zależy nam na efekcie wizualnym, możemy pominąć ten krok i przełożyć mus do miseczek za pomocą łyżki.

Więcej przepisów na słodkie przysmaki znajdziecie na Gazeta.pl

Mus czekoladowy - jak go udekorować? Sprawdzą się m.in. owoce

W dekorowaniu deseru, jakim jest mus czekoladowy, ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia. Najczęściej podaje się go ze świeżymi owocami, które nieco przełamują także jego intensywnie słodki smak. Pięknie prezentować się będą czerwone truskawki bądź borówki. Można również skorzystać z gotowych dodatków - np. czekoladowych serduszek. W tańszej wersji można zastąpić je tartą czekoladą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.