Kotlety z kalafiora i ziemniaków - przepis na warzywny wariant klasyki. Dzięki niemu inaczej spojrzysz na kalafior

Jeśli macie ochotę na smaczny i zdrowy obiad, wypróbujcie przepis na kotlety z kalafiora. Z pewnością zasmakują nie tylko wegetarianom, bo są także świetną alternatywą dla mięsnej wersji kotletów.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Kotlety z kalafiora to przepis na pyszny i sycący obiad z warzyw. Świetnie smakuje zarówno w towarzystwie ziemniaków, jak i pieczywa. Ta także świetna opcja na obiad w wersji wege. Jak przygotować takie kotlety?

Kotlety z kalafioraKotlety z kalafiora - przepis. Tak chrupiącej panierki jeszcze nie było

Przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków nie wymaga wielu składników. Oto ich lista

Do zrobienia kalafiorowych kotletów będą Ci potrzebne takie składniki jak:

  • ziemniaki - pół kilograma,
  • kalafior,
  • jajko,
  • cebula,
  • koperek (świeży) - pęczek,
  • bułka tarta (możesz zamienić na drobną kaszę lub mąkę),
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.

Jeśli chcesz możesz dodać inne składniki np. czosnek, por (biała część), bądź szczypiorek.

kotleciki z kalafioraKotlety z kalafiora przepis na szybki obiad nie tylko dla wegetarian

Przygotowanie kotletów z kalafiora i ziemniaków - ten przepis nie jest skomplikowany

Przyrządzenie kotletów kalafiorowych wygląda następująco:

  1. Ziemniaki i kalafior ugotuj, aż będą miękkie,
  2. Kalafior odciśnij dobrze z wody i połącz z odcedzonymi ziemniakami;
  3. Koperek posiekaj drobno i dodaj do kalafiora z ziemniakami;
  4. Cebulę pokrój i zrumień na patelni z odrobiną tłuszczu i szczyptą przypraw;
  5. Dodaj cebulę do warzyw, wbij jajko i wyrób masę - powinna uzyskać jednolitą konsystencję.
    Jeśli trzeba, to dodaj trochę bułki tartej, mąki lub kaszy;
  6. Z masy rób małe kotlety, obtocz je w bułce tartej (lub zamienniku) i smaż na rumiano z obu stron.

Odsącz kotlety z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podawaj jeszcze ciepłe jako dodatek do obiadu. Świetnie smakują także w wersji solo lub na kanapkach

Smacznego!

Więcej o: