Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Chłodnik z botwinki
Kotlety z kalafiora to przepis na pyszny i sycący obiad z warzyw. Świetnie smakuje zarówno w towarzystwie ziemniaków, jak i pieczywa. Ta także świetna opcja na obiad w wersji wege. Jak przygotować takie kotlety?
Przepis na kotlety z kalafiora i ziemniaków nie wymaga wielu składników. Oto ich lista
Do zrobienia kalafiorowych kotletów będą Ci potrzebne takie składniki jak:
- ziemniaki - pół kilograma,
- kalafior,
- jajko,
- cebula,
- koperek (świeży) - pęczek,
- bułka tarta (możesz zamienić na drobną kaszę lub mąkę),
- tłuszcz do smażenia,
- przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła.
Jeśli chcesz możesz dodać inne składniki np. czosnek, por (biała część), bądź szczypiorek.
Przygotowanie kotletów z kalafiora i ziemniaków - ten przepis nie jest skomplikowany
Przyrządzenie kotletów kalafiorowych wygląda następująco:
- Ziemniaki i kalafior ugotuj, aż będą miękkie,
- Kalafior odciśnij dobrze z wody i połącz z odcedzonymi ziemniakami;
- Koperek posiekaj drobno i dodaj do kalafiora z ziemniakami;
- Cebulę pokrój i zrumień na patelni z odrobiną tłuszczu i szczyptą przypraw;
- Dodaj cebulę do warzyw, wbij jajko i wyrób masę - powinna uzyskać jednolitą konsystencję.
Jeśli trzeba, to dodaj trochę bułki tartej, mąki lub kaszy;
- Z masy rób małe kotlety, obtocz je w bułce tartej (lub zamienniku) i smaż na rumiano z obu stron.
Odsącz kotlety z tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podawaj jeszcze ciepłe jako dodatek do obiadu. Świetnie smakują także w wersji solo lub na kanapkach.
Smacznego!