Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Sezon na truskawki rozpoczął się już na dobre, a to oznacza, że możemy zacząć przygotowywać przetwory. Sokiem, kompotem i konfiturami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Mrożone owoce będą zaś idealnym składnikiem ciast i deserów. Jak je przygotować? Najlepiej skorzystać z niezawodnego babcinego przepisu!
Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy
Dżem z truskawek. Potrzebujesz tylko kilku składników do stworzenia przetworu
Przygotuj:
- 4 kg truskawek,
- 500 g cukru,
- sok z cytryny,
- 100 g do soku truskawkowego (można użyć więcej, to zależy, jak bardzo słodki napój chcesz uzyskać).
Przepis na dżem z truskawek. Nie zapomnij o odlewaniu nadmiaru płynu
- Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Pokrój je na mniejsze części i od razu wrzuć do dużego garnka.
- Do owoców wsyp 250 g cukru i całość zagotuj.
- Kiedy truskawki puszczą soki, płyn przelewaj do innego garnka. W ten sposób przygotujesz słodki napój.
- Do owoców dodaj resztę cukru i gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje (około czterech godzin). Od czasu do czasu mieszaj.
- Pod koniec gotowania do garnka wlej sok z cytryny.
- Dżem przekładaj do wyparzonych słoików. Zakręć je i ustaw do góry dnem na kilka minut.
- Sok truskawkowy zagotuj. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Kiedy się rozpuści, napój przelej do słoików. Dokładnie je zakręć i ułóż do góry dnem.
Gotowe przetwory możesz używać od razu po przygotowaniu. Możesz je także odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Dzięki temu będą świetnym dodatkiem do deserów, gdy skończy się sezon na truskawki.