Dżem z truskawek. Babciny przepis na domowy przetwór. Z tych samych owoców zrobisz też pyszny sok

Tradycyjny dżem z truskawek to rewelacyjny dodatek do wielu potraw. Można go dodać do naleśników, ciast, czy lodów. Świetnie będzie smakował także na kanapkach. Jak przygotować domowe przetwory z tych sezonowych owoców?

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Sezon na truskawki rozpoczął się już na dobre, a to oznacza, że możemy zacząć przygotowywać przetwory. Sokiem, kompotem i konfiturami będziemy mogli cieszyć się przez cały rok. Mrożone owoce będą zaś idealnym składnikiem ciast i deserów. Jak je przygotować? Najlepiej skorzystać z niezawodnego babcinego przepisu!

Zobacz wideo Jak mrozić owoce? Jak usunąć plamę z truskawek? Jak pozbyć się pestek z czereśni? Rozwiązujemy letnie problemy

Dżem z truskawek. Potrzebujesz tylko kilku składników do stworzenia przetworu

Przygotuj:

  • 4 kg truskawek,
  • 500 g cukru,
  • sok z cytryny,
  • 100 g do soku truskawkowego (można użyć więcej, to zależy, jak bardzo słodki napój chcesz uzyskać).

Przepis na dżem z truskawek. Nie zapomnij o odlewaniu nadmiaru płynu

  1. Truskawki umyj i usuń z nich szypułki. Pokrój je na mniejsze części i od razu wrzuć do dużego garnka.
  2. Do owoców wsyp 250 g cukru i całość zagotuj. 
  3. Kiedy truskawki puszczą soki, płyn przelewaj do innego garnka. W ten sposób przygotujesz słodki napój.
  4. Do owoców dodaj resztę cukru i gotuj na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje (około czterech godzin). Od czasu do czasu mieszaj. 
  5. Pod koniec gotowania do garnka wlej sok z cytryny.
  6. Dżem przekładaj do wyparzonych słoików. Zakręć je i ustaw do góry dnem na kilka minut.
  7. Sok truskawkowy zagotuj. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Kiedy się rozpuści, napój przelej do słoików. Dokładnie je zakręć i ułóż do góry dnem. 

Gotowe przetwory możesz używać od razu po przygotowaniu. Możesz je także odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Dzięki temu będą świetnym dodatkiem do deserów, gdy skończy się sezon na truskawki. 

Więcej o: