Kompot z czereśni - letni rarytas i wyśmienity dodatek do obiadu. Sprawdź domowy przepis jak od babci

Kompot z czereśni to prawdziwy smak wakacji. Ten letni rarytas gasi pragnienie, jest źródłem witamin i dodatkowo pysznie smakuje. To domowy napój idealny do obiadu czy deseru. Jest łatwy w przygotowaniu, ekonomiczny i z pewnością spełni oczekiwania nawet najbardziej wymagających.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe przepisy zawsze smakują najlepiej. Tak też jest z kompotami, które są nie tylko świetnym dodatkiem do posiłku, ale także smacznym i zdrowym napojem z owoców. Niezależnie od preferowanego smaku, warto pamiętać o zasadach dzięki, którym uzyskamy wyśmienity efekt. 

Kompot z czereśni - letni rarytas

Kompot to napój przygotowywany ze świeżych lub suszonych owoców, które poddajemy procesowi gotowania. Aby go przygotować, chętnie sięgamy po sezonowe owoce takie jak truskawki, porzeczki, czereśnie, agrest, jabłka, gruszki czy rabarbar.

Kluczowe dla świetnego smaku są dorodne i świeże owoce. Pozostałe składniki to cukier i ewentualne przyprawy (goździki, mięta, cynamon). Ważny jest także czas gotowania, który należy dostosować do wybranych owoców. Kompot możemy zawekować i przechowywać przez kolejne miesiące.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Kompot z czereśni - przepis na domowy napój

Składniki: 

  • 1,5 kg czereśni,
  • 200 g cukru,
  • 2 litry przegotowanej wody, 
  • opcjonalnie - sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Czereśnie dokładnie myjemy, usuwamy ogonki i drylujemy przy pomocy małego, ostrego nożyka. 
  2. Do garnka wlewamy wodę i wrzucamy owoce.
  3. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 30 minut.
  4. Stopniowo dodajemy cukier i mieszamy. Najlepiej sprawdzać poziom słodkości, a nie dodawać od razu całości. 
  5. Gorący kompot możemy przelać do słoików (wraz z owocami czereśni) i pasteryzować lub podać bezpośrednio, uprzednio chłodząc. 
  6. Dla uzyskania ciekawszego smaku, w końcowej fazie przygotowań, dodać można sok z połowy cytryny. 

Więcej ciekawych przepisów na domowe kompoty znajdziesz w naszym artykule: Jak zrobić kompot, aby był smaczny? Cztery przepisy na kompot z jabłek, rabarbaru, wiśni lub truskawek

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.