Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Domowe przepisy zawsze smakują najlepiej. Tak też jest z kompotami, które są nie tylko świetnym dodatkiem do posiłku, ale także smacznym i zdrowym napojem z owoców. Niezależnie od preferowanego smaku, warto pamiętać o zasadach dzięki, którym uzyskamy wyśmienity efekt.
Kompot to napój przygotowywany ze świeżych lub suszonych owoców, które poddajemy procesowi gotowania. Aby go przygotować, chętnie sięgamy po sezonowe owoce takie jak truskawki, porzeczki, czereśnie, agrest, jabłka, gruszki czy rabarbar.
Kluczowe dla świetnego smaku są dorodne i świeże owoce. Pozostałe składniki to cukier i ewentualne przyprawy (goździki, mięta, cynamon). Ważny jest także czas gotowania, który należy dostosować do wybranych owoców. Kompot możemy zawekować i przechowywać przez kolejne miesiące.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej ciekawych przepisów na domowe kompoty znajdziesz w naszym artykule: Jak zrobić kompot, aby był smaczny? Cztery przepisy na kompot z jabłek, rabarbaru, wiśni lub truskawek