Łazanki - przepis dla fanów klasyki. Młoda kapusta to niezbędny składnik, ale jest coś jeszcze

Łazanki to niezawodna klasyka. Nic nie smakuje tak jak makaron z dodatkiem kapusty i ulubionego mięsa. Wykorzystajmy jednak wiosnę i jej dobrodziejstwa. Łazanki z młodą kapustą to coś, czego koniecznie musisz spróbować. To chyba raj dla każdego fana makaronów.

Więcej przepisów na dania z młodą kapustą znajdziesz a naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Łazanki... któż za nimi nie pójdzie w ogień? Może przesadziłam, ale jedno jest pewne - łazanki są pyszne w każdej wersji. Dziś mam dla was coś ekstra - łazanki z młodą kapustą. Mamy wiosnę, to najlepszy dowód na to, że matka natura chce nas karmić najlepszymi rzeczami, a młoda kapusta bez wątpienia należy do najsmaczniejszych wiosennych specjałów. Nie czekajmy zatem, poniżej przepis na najlepsze łazanki z młodą kapustą.

Łazanki - przepis z młodą kapustą

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • ok. 300 g ulubionego makaronu (najlepiej użyć makaronu typowego dla tego dania, ale równie dobrze sprawdzą się świderki, kokardki czy nawet wstążki)
  • 0,5 kg boczku parzonego (wiem, dosyć sporo, możesz użyć mniej, jeśli nie przepadasz za mięsem, ale boczek nadaje świetnego smaku i jak nic innego kocha się z kapustą)
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, opcjonalnie szczypta czosnku granulowanego, ziele angielskie, liście laurowe

Łazanki z młodą kapustą - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania kapusty. Drobno ją poszatkuj i włóż do garnka. Następnie zalej ją wodą i dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. Gotuj, aż będzie miękka. W razie potrzeby lekko osól.
  2. Kiedy kapusta się gotuje, przygotuj boczek. Pokrój go w kostkę i połóż na zimnej patelni. Następnie lekko go podsmaż, następnie dodaj posiekane cebule. Kiedy boczek będzie rumiany a cebula zeszklona, zdejmij patelnię z palnika.
  3. Makaron ugotuj al dente w lekko osolonym wrzątku.
  4. Gdy kapusta będzie już miękka, odcedź ją z wody. Następnie dodaj boczek z cebulą oraz makaron. Całość wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Takie łazanki to prostota w najlepszej postaci. Możesz także dodać odrobinę twarogu lub podsmażone pieczarki - to danie kocha się z tymi składnikami. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, łazanki z młodą kapustą polecają się gorąco.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.