Placki serowe z czterech składników z truskawkami. Prosty przepis Ewy Wachowicz

Szybki pomysł na pożywne i smaczne śniadanie? Co podać swoim bliskim, aby umilić ciężki poranek? Postaw na zdrową słodkość w postaci placuszków. Puszyste, delikatne palce lizać. W końcu śniadanie to podstawa dnia i nie można jej pominąć.

Więcej przepisów na słodkie dania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na świeże truskawki w pełni, warto skorzystać i wypróbować nowe przepisy. Dziś mamy sprawdzony sposób na pożywne śniadanie lub słodką przekąskę w ciągu dnia. Jest łatwe w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyci zarówno tych małych jak i dużych. Sprawdź czy masz wszystkie składniki i wypróbuj już dziś słodki przepis Ewy Wachowicz.

Zobacz wideo Placuszki bananowe - pankejki się chowają

Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz www.ewawachowicz.pl

Składniki:

  • Truskawki (200-300g)
  • Masło klarowane do smażenia lub inny tłuszcz
  • Szczypta soli
  • Jajka (2 sztuki)
  • Cynom (pół łyżeczki)
  • Cukier (2 łyżki)
  • Mąka pszenna (2,5 szklanki)
  • Ser biały (300g)

Przygotowanie:

  1. Białka oddziel od żółtek. Odstaw białka, potem będą potrzebne do ubicia z solą.
  2. Do miski przełóż ser, żółtka, dodaj cukier, cynamon oraz mąkę. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Pamiętaj, aby rozdrobnić ser.
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodaj do masy serowej i delikatnie połącz składniki.
  4. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła klarowanego lub innego tłuszczu z obu stron.
  5. Usmażone placuszki podawaj ze świeżymi truskawkami i cukrem pudrem.

Domowe słodkości są najlepsze i najzdrowsze. Sam widzisz, że przepis jest banalnie prosty. Śmiało możesz go przygotować rano na śniadanie, placuszki będą równie dobrze smakowały na wynos do pudełka do szkoły lub pracy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA