Czereśnie. Dlaczego warto je jeść? Poznaj korzyści, które wynikają ze spożywania tych owoców

Czereśnie najbardziej kojarzą nam się z latem. Owoce te kupujemy prawie tak samo często, jak truskawki. Ich fani cenią je przede wszystkim za walory smakowe i to, że pasują do wielu deserów. Jednak czereśnie mają też wiele właściwości prozdrowotnych.

Więcej informacji na tematy kulinarne znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Dlaczego warto jeść czereśnie? Owoce dobrze smakują, można z nich przygotować także przetwory oraz desery. A to niejedyne zalety tych sezonowych owoców. Czereśnie zawierają wiele witamin i związków mineralnych, które wspomagają pracę naszego organizmu. Mało tego, są one niskokaloryczne - 100 g czereśni ma około 60 kcal. Jakie jeszcze korzyści wynikają z ich spożywania? Okazuje się, że jest ich całkiem sporo.

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Marchewka z groszkiemMarchewka z groszkiem - przepis na alternatywę dla zwykłych sałatek

Czemu warto jeść czereśnie? Pozytywnie wpływają na nasz organizm

Owoce są przede wszystkim źródłem kwasu askorbinowego (witamina C). Oprócz niej w czereśniach znajdziemy także błonnik, jod, potas, magnez, fosfor i wapń oraz witaminy: B1, B2, B6, A, E, K. Składniki te wspomagają wiele ważnych procesów, które zachodzą w naszym ciele. Mają też właściwości przeciwzapalne. Przyczyniają się więc do:

  • poprawienie stanu skóry,
  • wzmocnienia układu odpornościowego,
  • odkwaszenia organizmu,
  • opóźnienia procesów starzenia,
  • regeneracji mięśni,
  • wzmocnienia naczyń krwionośnych,
  • obniżenia ciśnienia krwi,
  • prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Ponadto czereśnie wspomagają pracę serca i pozytywnie wpływają na proces przemiany materii. Regulują także poziom cholesterolu. Spożywanie tych owoców ogranicza również możliwość rozwoju nowotworów. Szczególnie polecane są w przypadku artretyzmu, ponieważ zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi, a obecna w nich cyjanida zmniejsza ból. 

Przetrzyj twarz połówką cebuli. Z pewnością nie pożałujesz efektów (zdjęcie ilustracyjne)Koniec z płakaniem przy krojeniu cebuli. Pomoże świeczka i chleb

Więcej o: