Więcej informacji na tematy kulinarne znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Dlaczego warto jeść czereśnie? Owoce dobrze smakują, można z nich przygotować także przetwory oraz desery. A to niejedyne zalety tych sezonowych owoców. Czereśnie zawierają wiele witamin i związków mineralnych, które wspomagają pracę naszego organizmu. Mało tego, są one niskokaloryczne - 100 g czereśni ma około 60 kcal. Jakie jeszcze korzyści wynikają z ich spożywania? Okazuje się, że jest ich całkiem sporo.
Owoce są przede wszystkim źródłem kwasu askorbinowego (witamina C). Oprócz niej w czereśniach znajdziemy także błonnik, jod, potas, magnez, fosfor i wapń oraz witaminy: B1, B2, B6, A, E, K. Składniki te wspomagają wiele ważnych procesów, które zachodzą w naszym ciele. Mają też właściwości przeciwzapalne. Przyczyniają się więc do:
Ponadto czereśnie wspomagają pracę serca i pozytywnie wpływają na proces przemiany materii. Regulują także poziom cholesterolu. Spożywanie tych owoców ogranicza również możliwość rozwoju nowotworów. Szczególnie polecane są w przypadku artretyzmu, ponieważ zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi, a obecna w nich cyjanida zmniejsza ból.