Pasta jajeczna to bardzo popularne smarowidło. Warto podkreślić, że zarówno smak, jak i kaloryczność tej potrawy można modyfikować. Jeżeli zależy nam na delikatnym smaku, możemy użyć śmietany zamiast majonezu. Do pasty najczęściej dodaje się także szczypiorek, chociaż można zastąpić go pietruszką lub koperkiem.
Do pasty jajecznej można dodać także kiszonego ogórka, awokado lub szafran. Te składniki podkreślą smak jajek i sprawią, że pasta będzie smakować wyjątkowo.
Zobacz wideo Kanapkowa (r)ewolucja: tosty z cukinii
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Jak zrobić pastę jajeczną? Zacznij od zgromadzenia następujących składników
- jaja: 5 sztuk;
- starty żółty ser: 2 łyżki;
- czubata łyżka majonezu;
- łyżeczka musztardy np. delikatesowej;
- sól;
- pieprz;
- łyżeczka posiekanego szczypiorku.
Pastę jajeczną zrobisz w kilku prostych krokach. Jak wygląda jej przygotowanie?
- Zacznij od ugotowania jaj na twardo w osolonej wodzie: muszą gotować się przez ok.10 minut.
- Odlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą. Odstaw na chwilę do przestygnięcia.
- Gdy jaja będą przestygną, obierz je i pokrój w bardzo drobno w kosteczkę.
- Przełóż jajka do miski. Wymieszaj je z majonezem, musztardą oraz żółtym serem startym na drobnych oczkach - zrób to za pomocą łyżki. Dopraw solą i pieprzem.
- Ostatni etap to dodanie posiekanego szczypiorek. Możesz wymieszać go z pozostałymi składnikami lub udekorować nim sam wierzch gotowej pasty jajecznej.
Pastę możesz przechowywać w lodówce przez dwa-trzy dni. Podawaj ją z ulubionym pieczywem. Będzie też świetnie smakować jako farsz do jajek dodatek do wędlin i pieczonych mięs.