Więcej przepisów na klasyki polskiej kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szare kluski to dowód na to, że nie potrzeba wymyślnych składników, by wyczarować kultowe danie. Przepis na szare kluski jest banalny, ale jeden dodatek świetnie z nimi się komponuje. Chodzi oczywiście o dobrze podsmażony boczek.
Robert Makłowicz: Modne hasło "zero waste" nie zostało wymyślone dzisiaj
Szare kluski - przepis
Lista składników:
- ok. 2 kg mączystych ziemniaków
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 duże jajka
- wędzony boczek - dodaj tyle, ile lubisz
- 2 cebule
Szare kluski - sposób wykonania:
- Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie odciśnij nadmiar wody za pomocą gazy.
- Odciśnięte ziemniaki przełóż do miski i wbij jajka. Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Jeśli uważasz, że masa jest zbyt rzadka, dodaj łyżkę mąki ziemniaczanej.
- W szerokim garnku zagotuj wodę z solą. Następnie zamocz łyżkę we wrzątku i za jej pomocą kładź kluchy na wrzątek. Gotuj partiami ok. 3-4 minuty d wypłynięcia.
- Przygotuj okrasę. Boczek pokrój w kostkę i połóż go na suchej patelni. Jeśli masz chudy kawałek boczku, dołóż na patelnię odrobinę smalcu lub oleju. Podsmaż go, a kiedy wyraźnie się wytopi, dodaj posiekana cebulę. Kiedy cebula i boczek się zarumienią, możesz polewać okrasą swoje szare kluski.
Jak pozbyć się mrówek z kuchni? Skuteczne sposoby na uciążliwe insekty [LISTA]
Proste danie, a takie pyszne. Zainspiruj się naszym przepisem na najlepsze szare kluski i wyrusz w sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.