Przepis na kotlety mielone - klasyka polskiej kuchni. Trik z wodą sprawi, że będą jeszcze bardziej puszyste

To jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Kojarzą mi się z dzieciństwem i obiadami u babci. Zawsze podawane w towarzystwie ziemniaków i buraczków. Klasyczne mielone, bo o nich dziś mowa to zaraz obok schabowych najpopularniejsze kotleciki. Kochamy je za smak, delikatność i puszystość.

Więcej przepisów na domowe obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Robi się je dosłownie w kilkanaście minut. Nie trzeba mieć wielkich umiejętności kulinarnych, aby je przygotować. Wystarczy kilka podstawowych składników i uczta gotowa. Trik z zimną wodą sprawia, że nabierają pusztystości, na każde 500g wody dolewamy 50 ml zimnej wody. Na bazarkach można już kupić młode ziemniaczki, koperek i ogórki, z tych kilku składników wyczaruj wiosenny obiad z mielonymi w roli głównej.

Zobacz wideo Przepis na kotlety mielone

Składniki:

  • Mięso mielone (wieprzowe z łopatki 1 kg)
  • Cebula (2 sztuki)
  • Pieprz, sól, majeranek
  • Czosnek (3 ząbki)
  • Mleko (szklanka)
  • Bułka kajzerka (1 sztuka)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Bułka tarta
  • Tłuszcz do smażenia
  1. Na samym początku namocz kajzerkę w mleku. Pozostaw na około 20 min, po tym czasie dokładnie wyciśnij.  
  2. Cebulę zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
  3. Do dużej miski wrzuć kolejno – mięso, jajka, kajzerkę, przyprawy, cebulę, czosnek przeciśnij przez praskę. Całość dokładnie wymieszaj. Podczas mieszania dodawaj zimną wodę, stopniowo cały czas mieszając.
  4. Z masy mięsnej uformuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju z obu stron.

Domowe mielone to klasyk kuchni każdego miłośnika polskich dań. W połączeniu z buraczkami, ziemniaczkami czy mizerią tworzą istną poezję. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad lub kolację to śmiało zrób mielone z naszego przepisu. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA