-
Haps
-
Jak przygotować
- Ciasto o smaku Coca-Coli. Przepis na domowy przysmak nie tylko dla fanów tego napoju
Ciasto o smaku Coca-Coli. Przepis na domowy przysmak nie tylko dla fanów tego napoju
Coca-Cola to jeden z ulubionych napojów. I choć nie należy do najzdrowszych, trudno odmówić mu charakterystycznego smaku. Jeżeli chcesz przekonać się jak pyszne może być ciasto o smaku coli, zachęcamy do zapoznania się z przepisem.
Ciasto o smaku Coca-Coli smakuje obłędnie. Jest wilgotne i słodkie. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. Wysiłki wynagradza jednak przepyszny smak domowego wypieku. Co ciekawe, nie tylko cola nadaje się do wypieków. Gazowane napoje świetnie napowietrzają ciasta i nadają im niepowtarzalny posmak.
Zobacz wideo Szalone muffinki z coca colą
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto o smaku Coka-Coli. Przepis wykonasz z tych składników
- mąka pszenna: 200 g;
- drobny cukier trzcinowy: 100 g;
- kakao w proszku: 2 łyżki;
- soda oczyszczona: pół łyżeczki;
- proszek do pieczenia: pół łyżeczki;
- sól: szczypta;
- laska wanilii;
- jajka: 2 szt.;
- śmietanka 30 procent: 100 ml;
- masło: 100 g;
- cola: 500 ml (200 ml po zredukowaniu);
- czekolada mleczna: tabliczka;
- czekolada deserowa: tabliczka;
- masło: łyżka + niewielka ilość do wysmarowania formy;
- kakao w proszku: do oprószenia formy;
- orzechy typu pekan: 2 garści.
Jak przygotować ciasto o smaku coli? Podpowiadamy
- Zacznij do podgrzania coli w garnku na małym ogniu. Odstaw napój do ostygnięcia.
- Suche składniki przełóż do miski z połową potrzebnego cukru. Pokrój wzdłuż na pół laskę wanilii, wyjmij nasiona za pomocą tępej strony noża i wsadź je do miski.
- Ubij na sztywno białka wraz z drugą połową cukru. Włącz żółtka i kontynuuj ubijanie do uzyskania gładkiej, zwartej masy.
- Podgrzej śmietankę w rondelku i rozpuść w niej masło.
- Dodawaj na przemian suche składniki i masło ze śmietanką do ubitych jajek, nie przestając energicznie mieszać. Stopniowo dolewaj też colę.
- Wysmaruj formę masłem i oprósz ją niewielką ilością kakao. Gotowe ciasto przelej do formy i wyjmij po ok. 45 minutach pieczenia w temperaturze 180 stopni C.
- Zagotuj śmietankę w rondlu niewielkich rozmiarach i rozpuść wewnątrz obydwa rodzaje czekolad, nie przestając mieszać. Dodaj miękkie masło i przemieszaj - musi się całkowicie rozpuścić.
- Ostatni krok to oblanie wierzchu przestudzonego ciasta polewą i udekorowanie posiekanymi orzechami.
Wystudzone ciasto możesz serwować w towarzystwie ulubionego napoju. Smacznego!