Ciasto o smaku Coca-Coli. Przepis na domowy przysmak nie tylko dla fanów tego napoju

Coca-Cola to jeden z ulubionych napojów. I choć nie należy do najzdrowszych, trudno odmówić mu charakterystycznego smaku. Jeżeli chcesz przekonać się jak pyszne może być ciasto o smaku coli, zachęcamy do zapoznania się z przepisem.

Ciasto o smaku Coca-Coli smakuje obłędnie. Jest wilgotne i słodkie. Warto poświęcić chwilę na jego przygotowanie. Wysiłki wynagradza jednak przepyszny smak domowego wypieku. Co ciekawe, nie tylko cola nadaje się do wypieków. Gazowane napoje świetnie napowietrzają ciasta i nadają im niepowtarzalny posmak. 

Zobacz wideo Szalone muffinki z coca colą

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto o smaku Coka-Coli. Przepis wykonasz z tych składników

  • mąka pszenna: 200 g;
  • drobny cukier trzcinowy: 100 g;
  • kakao w proszku: 2 łyżki;
  • soda oczyszczona: pół łyżeczki;
  • proszek do pieczenia: pół łyżeczki;
  • sól: szczypta;
  • laska wanilii;
  • jajka: 2 szt.;
  • śmietanka 30 procent: 100 ml;
  • masło: 100 g;
  • cola: 500 ml (200 ml po zredukowaniu);
  • czekolada mleczna: tabliczka;
  • czekolada deserowa: tabliczka;
  • masło: łyżka + niewielka ilość do wysmarowania formy;
  • kakao w proszku: do oprószenia formy;
  • orzechy typu pekan: 2 garści.

Jak przygotować ciasto o smaku coli? Podpowiadamy

  1. Zacznij do podgrzania coli w garnku na małym ogniu. Odstaw napój do ostygnięcia.
  2. Suche składniki przełóż do miski z połową potrzebnego cukru. Pokrój wzdłuż na pół laskę wanilii, wyjmij nasiona za pomocą tępej strony noża i wsadź je do miski.
  3. Ubij na sztywno białka wraz z drugą połową cukru. Włącz żółtka i kontynuuj ubijanie do uzyskania gładkiej, zwartej masy.
  4. Podgrzej śmietankę w rondelku i rozpuść w niej masło.
  5. Dodawaj na przemian suche składniki i masło ze śmietanką do ubitych jajek, nie przestając  energicznie mieszać. Stopniowo dolewaj też colę. 
  6. Wysmaruj formę masłem i oprósz ją niewielką ilością kakao. Gotowe ciasto przelej do formy i wyjmij po ok. 45 minutach pieczenia w temperaturze 180 stopni C.
  7. Zagotuj śmietankę w rondlu niewielkich rozmiarach i rozpuść wewnątrz obydwa rodzaje czekolad, nie przestając mieszać. Dodaj miękkie masło i przemieszaj - musi się całkowicie rozpuścić.
  8. Ostatni krok to oblanie wierzchu przestudzonego ciasta polewą i udekorowanie posiekanymi orzechami.

Wystudzone ciasto możesz serwować w towarzystwie ulubionego napoju. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.