Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami
W upalne dni często nie mamy apetytu, a sama myśl o staniu w kuchni i gotowaniu, kiedy na dworze jest tak gorąco, odbiera ochotę na przyrządzanie jedzenia. Dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie chłodnika, który orzeźwia i syci.
Najlepszy obiad na upalne dni
Lekki, zdrowy i pożywny, a w dodatku przygotowany z samych świeżych składników - taki chłodnik warto przyrządzić w gorące dni. Późna wiosna i lato, to najlepszy moment na obiad, który dodaje ochłody i pysznie smakuje.
Jak w przypadku każdej potrawy istotna jest jakość składników. Tylko ich odpowiedni dobór gwarantuje udany i smaczny obiad. Kupując botwinkę ważne, aby była jędrna, błyszcząca i twarda, w przeciwnym razie jest ona nieświeża lub była przechowywana w złych warunkach.
Prosty przepis na orzeźwiający chłodnik
SKŁADNIKI:
- pęczek botwinki razem z buraczkami,
- 3 sztuki ogórków gruntowych,
- pęczek rzodkiewki,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- 2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 2 szklanki kefiru,
- 2 szklanki wody,
- sok z połówki cytryny,
- sól,
- pieprz,
- 2 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Więcej przepisów na letnie zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Wykonanie:
- Myjemy ogórki, rzodkiewkę, koperek, szczypior. Pod bieżącą wodą czyścimy także dokładnie pęczek botwinki. Ważne, aby listki przecierać palcami podczas mycia, tak aby pozbyć się najmniejszych drobinek piasku.
- Buraczki kroimy na cienkie plasterki i wrzucamy do garnka. Liście botwiny szatkujemy w drobną kostkę i dorzucamy do buraków. Zalewamy dwiema szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy około 15 minut i odstawiamy do ostygnięcia.
- Na grubych oczkach kuchennej tarki, do miseczki ścieramy rzodkiewkę i ogórki. Posypujemy solą i pieprzem. Odcedzamy nadmiar soku.
- Siekamy koper i szczypior.
- Do przestudzonych buraków dodajemy sok z cytryny, ogórki, rzodkiewkę szczypiorek i koper. Całość zalewamy maślanką i kefirem. Dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowany chłodnik wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Potrawę można podawać z ugotowanym uprzednio jajkiem na twardo.