Kolacja to ważny posiłek. Jak powinna wyglądać? Oto produkty, które warto włączyć do wieczornego menu

Kolacja bywa często pomijana, większość z nas skupia się na śniadaniu i obiedzie. To błąd. Ostatni posiłek dnia też jest ważny. Jakie produkty warto włączyć do wieczornego jadłospisu, a jakich unikać? Podpowiadamy.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Jedzenie kolacji jest bardzo często demonizowane. Przeciwnicy spożywania tego posiłku uważają, że może to przyczyniać się do odkładania tkanki tłuszczowej, czy pogorszenia jakości snu. Odpuszczanie ostatniego posiłku to jednak kiepski pomysł. Aby uniknąć problemów trawiennych, warto przestrzegać kilku zasad.

Ostatni posiłek należy zjeść około dwie - trzy godziny przed snem. Jakie produkty wybierać?

Produkty dozwolone na kolację są lekkie, ale sycące. Sprawdź, co jest na tej liście

Kolacja powinna być lekkostrawna i pożywna. Co można jeść na ostatni posiłek dnia?

  • warzywa,
  • pasty warzywne do pieczywa,
  • pieczywo i makarony pełnoziarniste bądź razowe,
  • sałatki warzywne,
  • zupy (z wyjątkiem grochówki czy fasolowej),
  • chude mięso, np. drób,
  • chude ryby i owoce morza,
  • gotowane jajka, 
  • maślanką naturalna,
  • jogurt bez dodatków,
  • kefir,
  • twaróg (bez cukru),
  • koktajl (bez słodkich dodatków),
  • niskokaloryczne owoce takie jak arbuz, papaja czy jagody,
  • produkty przygotowywane na parze lub pieczone w folii bez tłuszczu.

Co pić do kolacji? Najlepiej samą wodę (niegazowaną) lub herbaty ziołowe. Dobrze sprawdzi się też zielona herbata. Tylko pamiętajmy, żeby jej nie słodzić.

Z tego zrezygnuj, robiąc kolację. Produkty z tej listy mogą negatywnie wpływać na jakość snu

Jeśli zależy ci na dobrym samopoczuciu, wieczorem unikaj spożywania poniższych produktów:

  • pieczywo i makaron z białej mąki,
  • tłuste i słone mięso, zwłaszcza czerwone,
  • żółte sery, 
  • masło i tłuszcze tropikalne np. olej kokosowy,
  • produkty pikantne i smażone, 
  • pizza i inne posiłki typu fast food,
  • kwaśne pokarmy np. cytrusy,
  • rośliny strączkowe, kapustne (czyli te wzdymające i ciężkostrawne),
  • chipsy i słone przekąski,
  • słodycze i słodkie napoje,
  • ziemniaki i marchew,
  • jabłka i mocno słodkie owoce,
  • czekolada i kakao (pobudzają),
  • kawa i czarna herbata,
  • mleko (może być wzdymające i pobudzające),
  • alkohol.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.