-
Haps
-
Jak przygotować
- Szynkowar - przepisy na wędliny domowej roboty. Dobra marynata to podstawa
Szynkowar - przepisy na wędliny domowej roboty. Dobra marynata to podstawa
Czy wiesz, że możesz wyprodukować szynkę w domu? Urządzeniem, które pozwala na wyrób własnej wędliny jest szynkowar. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na domowe wyroby.
Szynkowar to urządzenie służące do parzenia różnych rodzajów mięs w domowych warunkach. Zazwyczaj jest wykonany z metalu lub z tworzywa sztucznego. Materiał musi być odporny na wysokie temperatury. Przepisy z szynkowaru wymagają dość długiego czasu realizacji, a najważniejszym etapem jest zamarynowanie mięsa - od tego bowiem będzie zależeć smak domowej szynki.
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Przepisy z szynkowaru: szynka drobiowa domowej roboty
Składniki:
- kilogram piersi kurczaka;
- łyżeczka soli;
- łyżeczka pieprzu;
- łyżeczka mielonej ostrej papryki;
- łyżeczka mielonej słodkiej papryka;
- olej: trzy łyżki;
- żelatyna: 25 g;
- woda: 100 ml.
Sposób przygotowania:
- Zaczynamy od przygotowania mięsa. Kroimy w kostkę piersi z kurczaka i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie potrzebne składniki do marynaty (sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę oraz olej) mieszamy w niewielkim naczyniu i dodajemy do mięsa. Tak przygotowane mięso umieszczamy w lodówce na całą dobę.
- Mieszamy żelatynę z wodą i dodajemy do zamarynowanych piersi z kurczaka. Całość wsadzamy do woreczka. Wewnątrz nie może znajdować się nadmiar powietrza, dlatego woreczek z mięsem należy dokładnie docisnąć.
- Umieszamy zamarynowaną pierś w szynkowarze. Następny krok to założenie sprężyny i szczelnie zamknięcie pojemnika. Wsadzamy szynkowar w większego garnka i zalewamy go wodą - jej poziom musi sięgać ciut powyżej mięsa w urządzeniu.
- Tak przygotowane mięso gotujemy przez około dwie godziny w temperaturze wody w między 80 a 90 stopni Celsjusza, na małym ogniu.
- Po tym czasie szynkowar należy wyciągnąć z garnka i zostawić do przestudzenia, a następnie odstawić na około pół doby do lodówki. Ostatni krok to wyciągnięcie mięsa z urządzenia i pokrojenie go na plasterki.
Przepisy z szynkowaru: rolada kanapkowa, którą możesz zrobić w domu
Składniki:
- kilogram schabu bez kości;
- pierś z kurczaka;
- pieczarki: 30 dekagramów;
- czosnek: dwa ząbki;
- tymianek: pół łyżeczki;
- rozmaryn suszony: pół łyżeczki;
- bazylia suszona: pół łyżeczki;
- zioła prowansalskie suszone: pół łyżeczki;
- czosnek suszony: pół łyżeczki;
- olej słonecznikowy: 1/3 szklanki;
- sól;
- pieprz czarny mielony;
- przyprawy do mięsa wieprzowego: mięta, majeranek, tymianek, estragon, kolendra, sól, pieprz.
Wykonanie:
- Umyty schab należy ponacinać w dwóch miejscach w taki sposób, aby powstał jak największy kotlet. Marynujemy go i rozbijamy.
- Pieczarki myjemy, kroimy, solimy, a następnie smażymy.
- Wykładamy przygotowane pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka na kawałek schabu i tworzymy z nich roladę.
- Okręcamy mięso sznurkiem spożywczym. Kolejny krok to skropienie mięsa olejem, oprószenie go pozostałymi przyprawami i pokrojonym czosnkiem i umieszczenie go w lodówce na całą noc.
- Następnego dnia wkładamy schab do szynkowara. Zamykamy urządzenie i gotujemy w garnku z wodą (na wysokości jego dwóch trzecich) przez około dwie godziny. Ostatnim krokiem jest pozostawienie szynkowara do wystygnięcia.