Szynkowar - przepisy na wędliny domowej roboty. Dobra marynata to podstawa

Czy wiesz, że możesz wyprodukować szynkę w domu? Urządzeniem, które pozwala na wyrób własnej wędliny jest szynkowar. Zachęcamy do wypróbowania przepisów na domowe wyroby.

Szynkowar to urządzenie służące do parzenia różnych rodzajów mięs w domowych warunkach. Zazwyczaj jest wykonany z metalu lub z tworzywa sztucznego. Materiał musi być odporny na wysokie temperatury. Przepisy z szynkowaru wymagają dość długiego czasu realizacji, a najważniejszym etapem jest zamarynowanie mięsa - od tego bowiem będzie zależeć smak domowej szynki.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Przepisy z szynkowaru: szynka drobiowa domowej roboty

Składniki:

  • kilogram piersi kurczaka;
  • łyżeczka soli;
  • łyżeczka pieprzu;
  • łyżeczka mielonej ostrej papryki;
  • łyżeczka mielonej  słodkiej papryka;
  • olej: trzy łyżki;
  • żelatyna: 25 g;
  • woda: 100 ml.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania mięsa. Kroimy w kostkę piersi z kurczaka i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie potrzebne składniki do marynaty (sól, pieprz, ostrą i słodką paprykę oraz olej) mieszamy w niewielkim naczyniu i dodajemy do mięsa. Tak przygotowane mięso umieszczamy w lodówce na całą dobę.
  2. Mieszamy żelatynę z wodą i dodajemy do zamarynowanych piersi z kurczaka. Całość wsadzamy do woreczka. Wewnątrz nie może znajdować się nadmiar powietrza, dlatego woreczek z mięsem należy dokładnie docisnąć.
  3. Umieszamy zamarynowaną pierś w szynkowarze. Następny krok to założenie sprężyny i szczelnie zamknięcie pojemnika. Wsadzamy szynkowar w większego garnka i zalewamy go wodą - jej poziom musi sięgać ciut powyżej mięsa w urządzeniu.
  4. Tak przygotowane mięso gotujemy przez około dwie godziny w temperaturze wody w między 80 a 90 stopni Celsjusza, na małym ogniu.
  5. Po tym czasie szynkowar należy wyciągnąć z garnka i zostawić do przestudzenia, a następnie odstawić na około pół doby do lodówki. Ostatni krok to wyciągnięcie mięsa z urządzenia i pokrojenie go na plasterki.

Przepisy z szynkowaru: rolada kanapkowa, którą możesz zrobić w domu

Składniki:

  • kilogram schabu bez kości;
  • pierś z kurczaka;
  • pieczarki: 30 dekagramów;
  • czosnek: dwa ząbki;
  • tymianek: pół łyżeczki;
  • rozmaryn suszony: pół łyżeczki;
  • bazylia suszona: pół łyżeczki;
  • zioła prowansalskie suszone: pół łyżeczki;
  • czosnek suszony: pół łyżeczki;
  • olej słonecznikowy: 1/3 szklanki;
  • sól;
  • pieprz czarny mielony;
  • przyprawy do mięsa wieprzowego: mięta, majeranek, tymianek, estragon, kolendra, sól, pieprz.

Wykonanie:

  1. Umyty schab należy ponacinać w dwóch miejscach w taki sposób, aby powstał jak największy kotlet. Marynujemy go i rozbijamy.
  2. Pieczarki myjemy, kroimy, solimy, a następnie smażymy.
  3. Wykładamy przygotowane pieczarki oraz rozbitą pierś z kurczaka na kawałek schabu i tworzymy z nich roladę.
  4. Okręcamy mięso sznurkiem spożywczym. Kolejny krok to skropienie mięsa olejem, oprószenie go pozostałymi przyprawami i pokrojonym czosnkiem i umieszczenie go w lodówce na całą noc.
  5. Następnego dnia wkładamy schab do szynkowara. Zamykamy urządzenie i gotujemy w garnku z wodą (na wysokości jego dwóch trzecich) przez około dwie godziny. Ostatnim krokiem jest pozostawienie szynkowara do wystygnięcia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.