Jogurtowy sernik na zimno z przepisu Ewy Wachowicz jest idealny na lato. Goście będą zachwyceni

Sernik na zimno z przepisu Ewy Wachowicz to bardzo dobre rozwiązanie na letnie upały. Ten deser jest lekki, puszysty i naprawdę pyszny. Goście będą nim zachwyceni! Przekonajcie się sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Przepis na jogurtowy sernik na zimno można znaleźć na oficjalnej stronie internetowej Ewy Wachowicz. Receptura na pochodzi z 225. odcinka programu "Ewa Gotuje". To puszyste i lekkie ciasto jest proste do przygotowania i nie wymaga pieczenia

Sernik na zimno Ewy Wachowicz na bazie jogurtu. Co do niego dodać?

Do zrobienia jogurtowego sernika potrzebujesz:

  • jogurtu greckiego - 3/4 litra,
  • śmietany kremówki - niepełnej szklanki,
  • serka mascarpone - 120 g,
  • owoców (najlepiej borówek lub truskawek) - około pół kilograma,
  • cukru pudru - niepełnej szklanki,
  • żelatyny - dwóch czubatych łyżek,
  • laski wanilii,
  • listków mięty (świeżych) - garści.

Przygotowanie jogurtowego sernika na zimno jest proste. Z tym ciastem poradzi sobie niemal każdy

Jak przygotować smaczny sernik z przepisu Ewy Wachowicz?

  1. Jogurt wymieszaj z cukrem pudrem i miąższem laski wanilii;
  2. Śmietanę (schłodzoną) ubij na sztywną pianę;
  3. Żelatynę rozpuść we wrzątku i zostaw do ostygnięcia;
  4. Wymieszaj dokładnie masę jogurtową z ostudzoną żelatyną (możesz zmiksować);
  5. Połącz masę jogurtową z bitą śmietaną. Wymieszaj ostrożnie;
  6. Dodaj owoce (część zostaw do ozdobienia) i znów wymieszaj;
  7. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i schłodź w lodówce;
  8. Zrób krem - wymieszaj serek mascarpone z łyżką cukru pudru. Nałóż krem na schłodzony sernik;
  9. Całe ciasto ozdób resztą owoców i świeżymi listkami mięty.

Gotowy sernik jogurtowy podawaj schłodzony. Najlepiej smakuje z dodatkiem borówek, truskawek, czy brzoskwiń.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.