Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Zobacz wideo
Quritto z kurczakiem
Awokado świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Możemy wykorzystać je do kanapek, sałatek i tortilli, a także zrobić z niego smaczne smarowidła. Świetną pastą do chleba jest m.in. guacamole. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do pasty jajecznej. Zachęcamy do zapoznania się z innymi, równie prostymi sposobami na wykorzystanie awokado.
Drożdże na mszyce domowy sposób na walkę ze szkodnikami. Potrzebujesz tylko trzech składników
Awokado - przepisy. Jajka faszerowane guacamole
Przygotuj:
- pięć jajek,
- dojrzałe awokado,
- łyżkę soku z cytryny,
- 1/2 ząbka czosnku,
- kawałek papryczki chili,
- dwie łyżki oliwy,
- dwie łyżki posiekanego szczypiorku,
- małego pomidora.
Wykonanie:
- Jajko ugotuj na twardo i zalej zimną wodą. Odstaw do wystygnięcia. Następnie obierz i przekrój na pół. Wyciągnij żółtka i je rozgnieć.
- Z awokado wyciągnij miąższ, połącz go z żółtkiem i skrop całość sokiem z cytryny. Dodaj starty czosnek, oliwę, szczypiorek i posiekaną papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem.
- Pomidora obierz, posiekaj i odsącz. Warzywo dodaj do pasty i delikatnie wszystko wymieszaj.
- Farszem wypełnij białka. Udekoruj je szczypiorkiem.
Przepisy na awokado. Sałatka z kurczakiem i ogórkiem
Przygotuj:
- 1/4 główki sałaty lodowej,
- dojrzałe awokado,
- garść listków bazylii,
- dwie łyżeczki soku z cytryny,
- 1/3 ogórka,
- małego ogórka kiszonego,
- 1/4 szklanki orzechów włoskich,
- łyżkę posiekanego koperku,
- małą pierś z kurczaka,
- łyżkę oleju,
- po 1/2 łyżeczki musztardy i miodu,
- łyżeczkę oliwy.
Dodatkowo:
- dwa ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- pół szklanki majonezu,
- pół szklanki gęstej śmietany 18 proc.,
- dwie łyżeczki soku z cytryny.
Wykonanie:
- Sałatę opłucz i osusz, a następnie porwij na mniejsze części. Wymieszaj z bazylią.
- Kurczaka oczyść i osusz. Dopraw go solą i posmaruj oliwą. Grilluj przez pięć minut, potem przerzuć na drugą stronę. Po pięciu minutach posmaruj wierzch połową mieszanki zrobionej z musztardy, oliwy i miodu. Smaż jeszcze przez półtorej minuty. Mięso ponownie przełóż na drugą stronę i posmaruj je tym samym dipem.
- Pokrój kurczaka i włóż go do miski z sałatą lodową.
- Awokado opłucz i obierz. Miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop go sokiem z cytryny.
- Ogórka szklarniowego obierz i pokrój na plasterki, a kiszonego - w kosteczkę. Wymieszaj oba warzywa z awokado.
- Orzechy podpraż na suchej patelni.
- Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z majonezem, śmietaną i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
- Kurczaka, ogórki i awokado wymieszaj z sałatą lodową. Całość zalej sosem czosnkowym.
Przepis Magdy Gessler na lekkie ciasto z truskawkami i pianką kokosową
Awokado - przepisy. Rolady z tortilli z pastą jajeczną
Przygotuj:
- dwie pszenne tortille,
- pięć jajek,
- dwa awokado,
- dwie łyżeczki soku z cytryny,
- łyżkę majonezu,
- łyżkę oliwy,
- dwie łyżki posiekanego szczypiorku.
Wykonanie:
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kosteczkę.
- Miąższ z awokado również pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Przełóż go do jajek.
- Dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, pieprz i sól.
- Pastą posmaruj tortille i je zwiń. Pokrój je na dwucentymetrowe kawałki.