Awokado - przepisy na kilka prostych dań z tym składnikiem w roli głównej

Jak wykorzystać awokado? Te proste przepisy pomogą stworzyć dania, które nie tylko świetnie smakują, ale również niosą za sobą szereg korzyści dla naszego zdrowia.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Awokado świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Możemy wykorzystać je do kanapek, sałatek i tortilli, a także zrobić z niego smaczne smarowidła. Świetną pastą do chleba jest m.in. guacamole. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do pasty jajecznej. Zachęcamy do zapoznania się z innymi, równie prostymi sposobami na wykorzystanie awokado.

drożdżeDrożdże na mszyce domowy sposób na walkę ze szkodnikami. Potrzebujesz tylko trzech składników

Awokado - przepisy. Jajka faszerowane guacamole

Przygotuj:

  • pięć jajek,
  • dojrzałe awokado,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • kawałek papryczki chili,
  • dwie łyżki oliwy,
  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku,
  • małego pomidora.

Wykonanie:

  1. Jajko ugotuj na twardo i zalej zimną wodą. Odstaw do wystygnięcia. Następnie obierz i przekrój na pół. Wyciągnij żółtka i je rozgnieć.
  2. Z awokado wyciągnij miąższ, połącz go z żółtkiem i skrop całość sokiem z cytryny. Dodaj starty czosnek, oliwę, szczypiorek i posiekaną papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pomidora obierz, posiekaj i odsącz. Warzywo dodaj do pasty i delikatnie wszystko wymieszaj.
  4. Farszem wypełnij białka. Udekoruj je szczypiorkiem.

Przepisy na awokado. Sałatka z kurczakiem i ogórkiem

Przygotuj:

  • 1/4 główki sałaty lodowej,
  • dojrzałe awokado,
  • garść listków bazylii,
  • dwie łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/3 ogórka,
  • małego ogórka kiszonego,
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich,
  • łyżkę posiekanego koperku,
  • małą pierś z kurczaka,
  • łyżkę oleju,
  • po 1/2 łyżeczki musztardy i miodu,
  • łyżeczkę oliwy.

Dodatkowo:

  • dwa ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • pół szklanki majonezu,
  • pół szklanki gęstej śmietany 18 proc.,
  • dwie łyżeczki soku z cytryny.

Wykonanie: 

  1. Sałatę opłucz i osusz, a następnie porwij na mniejsze części. Wymieszaj z bazylią. 
  2. Kurczaka oczyść i osusz. Dopraw go solą i posmaruj oliwą. Grilluj przez pięć minut, potem przerzuć na drugą stronę. Po pięciu minutach posmaruj wierzch połową mieszanki zrobionej z musztardy, oliwy i miodu. Smaż jeszcze przez półtorej minuty. Mięso ponownie przełóż na drugą stronę i posmaruj je tym samym dipem. 
  3. Pokrój kurczaka i włóż go do miski z sałatą lodową.
  4. Awokado opłucz i obierz. Miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop go sokiem z cytryny. 
  5. Ogórka szklarniowego obierz i pokrój na plasterki, a kiszonego - w kosteczkę. Wymieszaj oba warzywa z awokado. 
  6. Orzechy podpraż na suchej patelni.
  7. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z majonezem, śmietaną i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Kurczaka, ogórki i awokado wymieszaj z sałatą lodową. Całość zalej sosem czosnkowym.

Ciasto z truskawkami (zdjęcie ilustracyjne)Przepis Magdy Gessler na lekkie ciasto z truskawkami i pianką kokosową

Awokado - przepisy. Rolady z tortilli z pastą jajeczną

Przygotuj:

  • dwie pszenne tortille,
  • pięć jajek,
  • dwa awokado,
  • dwie łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżkę majonezu,
  • łyżkę oliwy,
  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kosteczkę. 
  2. Miąższ z awokado również pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Przełóż go do jajek.
  3. Dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, pieprz i sól. 
  4. Pastą posmaruj tortille i je zwiń. Pokrój je na dwucentymetrowe kawałki. 
Więcej o: