• Link został skopiowany

Awokado - przepisy na kilka prostych dań z tym składnikiem w roli głównej

Jak wykorzystać awokado? Te proste przepisy pomogą stworzyć dania, które nie tylko świetnie smakują, ale również niosą za sobą szereg korzyści dla naszego zdrowia.
Awokado - przepisy. Sałatka z kurczakiem
istock.com

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Quritto z kurczakiem

Awokado świetnie komponuje się z wieloma potrawami. Możemy wykorzystać je do kanapek, sałatek i tortilli, a także zrobić z niego smaczne smarowidła. Świetną pastą do chleba jest m.in. guacamole. Idealnie sprawdza się również jako dodatek do pasty jajecznej. Zachęcamy do zapoznania się z innymi, równie prostymi sposobami na wykorzystanie awokado.

Awokado - przepisy. Jajka faszerowane guacamole

Przygotuj:

  • pięć jajek,
  • dojrzałe awokado,
  • łyżkę soku z cytryny,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • kawałek papryczki chili,
  • dwie łyżki oliwy,
  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku,
  • małego pomidora.

Wykonanie:

  1. Jajko ugotuj na twardo i zalej zimną wodą. Odstaw do wystygnięcia. Następnie obierz i przekrój na pół. Wyciągnij żółtka i je rozgnieć.
  2. Z awokado wyciągnij miąższ, połącz go z żółtkiem i skrop całość sokiem z cytryny. Dodaj starty czosnek, oliwę, szczypiorek i posiekaną papryczkę chilli. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Pomidora obierz, posiekaj i odsącz. Warzywo dodaj do pasty i delikatnie wszystko wymieszaj.
  4. Farszem wypełnij białka. Udekoruj je szczypiorkiem.

Przepisy na awokado. Sałatka z kurczakiem i ogórkiem

Przygotuj:

  • 1/4 główki sałaty lodowej,
  • dojrzałe awokado,
  • garść listków bazylii,
  • dwie łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/3 ogórka,
  • małego ogórka kiszonego,
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich,
  • łyżkę posiekanego koperku,
  • małą pierś z kurczaka,
  • łyżkę oleju,
  • po 1/2 łyżeczki musztardy i miodu,
  • łyżeczkę oliwy.

Dodatkowo:

  • dwa ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • pół szklanki majonezu,
  • pół szklanki gęstej śmietany 18 proc.,
  • dwie łyżeczki soku z cytryny.

Wykonanie: 

  1. Sałatę opłucz i osusz, a następnie porwij na mniejsze części. Wymieszaj z bazylią. 
  2. Kurczaka oczyść i osusz. Dopraw go solą i posmaruj oliwą. Grilluj przez pięć minut, potem przerzuć na drugą stronę. Po pięciu minutach posmaruj wierzch połową mieszanki zrobionej z musztardy, oliwy i miodu. Smaż jeszcze przez półtorej minuty. Mięso ponownie przełóż na drugą stronę i posmaruj je tym samym dipem. 
  3. Pokrój kurczaka i włóż go do miski z sałatą lodową.
  4. Awokado opłucz i obierz. Miąższ pokrój w kosteczkę. Skrop go sokiem z cytryny. 
  5. Ogórka szklarniowego obierz i pokrój na plasterki, a kiszonego - w kosteczkę. Wymieszaj oba warzywa z awokado. 
  6. Orzechy podpraż na suchej patelni.
  7. Przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszaj z majonezem, śmietaną i sokiem z cytryny. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Kurczaka, ogórki i awokado wymieszaj z sałatą lodową. Całość zalej sosem czosnkowym.

Awokado - przepisy. Rolady z tortilli z pastą jajeczną

Przygotuj:

  • dwie pszenne tortille,
  • pięć jajek,
  • dwa awokado,
  • dwie łyżeczki soku z cytryny,
  • łyżkę majonezu,
  • łyżkę oliwy,
  • dwie łyżki posiekanego szczypiorku.

Wykonanie:

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kosteczkę. 
  2. Miąższ z awokado również pokrój w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Przełóż go do jajek.
  3. Dodaj majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, pieprz i sól. 
  4. Pastą posmaruj tortille i je zwiń. Pokrój je na dwucentymetrowe kawałki. 
Więcej o: