Krupnik - przepis jeszcze smaczniejszy. Trik z kaszą zmienia wszystko

Krupnik to jedna z tych zup, które moglibyśmy jeść non stop. Przepis na krupnik jest łatwy i niewymagający. Oprócz esencjonalnego wywaru liczy się oczywiście kasza. Dziś mamy dla ciebie przepis na krupnik z kaszą jaglaną, która nada wyjątkowego smaku za sprawą sprytnej sztuczki z podsmażeniem.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Krupnik zawsze smakuje wyśmienicie, niezależnie od tego, czy wolisz wersję bardziej intensywną i esencjonalną, czy delikatną i lekką, idealną w czasie choroby i osłabienia. Dziś mamy dla ciebie nieco ulepszoną wersję tej lubianej zupy. Dziś zrobimy krupnik na kaszy jaglanej, którą wcześniej podsmażymy. Ten trik całkowicie zmieni smak zupy.

Krupnik - przepis z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • ok. 300 g żeberek wieprzowych (jeśli chcesz, by twój krupnik był lżejszy, użyj samego kurczaka, ja jednak polecam dodatek żeberek)
  • 5 łyżek kaszy jaglanej (możesz użyć więcej lub mniej - w zależności od tego, jak gęste zupy lubisz)
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, por, 2 cebule, 3 ziemniaki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, curry
  • do podania: koperek lub natka pietruszki

Krupnik - sposob wykonania

  1. Zacznij od przygotowania wywaru. Do garnka włóż mięso i zalej je ok. trzema litrami wody. Zagotuj i zdejmij szumowiny. Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych. Gotuj na średnim ogniu.
  2. Warzywa obierz i dodaj do wywaru (bez ziemniaków i jednej cebuli). Gotuj do miękkości mięsa i warzyw. 
  3. Przygotuj drugi ganek i rozgrzej w nim odrobinę oleju lub masła. Dodaj posiekaną cebulę i chwilę ją podsmażaj, aż się zeszkli. Następnie dodaj kaszę jaglaną i razem z cebulą smaż ją przez 5 minut, co chwilę mieszając.
  4. Podsmażoną kaszę zalej gorącym bulionem. Wcześniej wyjmij z niego marchewkę, zetrzyj ją na tarce i ponownie włóż do zupy. Zmniejsz moc palnika, dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą, pieprzem i szczyptą curry. Podawaj z ulubioną zieleniną.

Taki krupnik to ciekawa odmiana od klasycznej wersji. Jeśli lubisz próbować nowych wersji znanych potraw, koniecznie wypróbuj ten przepis na krupnik z kaszą jaglaną.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: