Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Chłodnik z botwinki
Przepis na placki bananowe jest bardzo prosty i każdemu się uda. Potrzeba do niego tylko dwóch produktów, które są chyba w każdym domu. Pamiętajcie, aby liczbę składników dostosować do swoich potrzeb (z podanej ilości można zrobić tylko kilka placków).
Składniki do placków bananowych są tylko dwa. Nie potrzeba mąki, mleka ani cukru
Do upieczenia placków przygotuj sobie następujące produkty:
- banany - dwie średniej wielkości sztuki (najlepiej bardzo dojrzałe),
- jajka - tyle samo, co bananów.
Jeśli chcesz możesz dodać przyprawy np. cynamon, wanilię lub kakao.
Przygotowanie placków bananowych jest bardzo proste. Każdy da sobie radę
Pieczenie dwuskładnikowych racuszków to tylko kilka etapów:
- Obierz banany i zrób z miąższu puree;
- Dodaj jajka i wymieszaj dokładnie z masą bananową;
Jeśli chcesz, możesz wcześniej osobno zmiksować jajka i dopiero wtedy je dodać je do owoców;
- Możesz też dodać odrobinę cynamonu, kakao bądź wanilii;
- Rozgrzej na patelni odrobinę tłuszczu i smaż małe placuszki aż będą rumiane z obu stron;
- Pamiętaj, że ciasto jest delikatne i łatwo się rozpada, więc wylewaj na patelnię naprawdę małe porcje;
- Placki przed podaniem odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku;
Gotowe racuchy bananowe podawaj same, posypane cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np.:
- bitą śmietaną,
- gęstym jogurtem,
- kremem czekoladowym,
- miodem,
- dowolną słodką polewą,
- dodatkowymi owocami,
- dżemem,
- masłem orzechowym,
- twarożkiem,
- serkiem mascarpone,
- syropem klonowym,
Smacznego!