Kopytka - przepis na domowe, lekkie i puszyste kluseczki. Kluczowa jest metoda czwórki i proporcje

Kopytka to przepis na smaczny i lekki obiad, idealny na ciepłe dni. Aby kluseczki zachowały odpowiednią konsystencję i były sprężyste, warto pamiętać o odpowiednich proporcjach. Smak podkreślą ulubione dodatki zarówno słodkie, jak i słone. Sprawdź, jak je przygotować, by wyszły delikatne i smaczne.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Delikatne ziemniaczane kluseczki można podawać z ulubionymi dodatkami, ale są świetnie smakują także solo. Jak je przygotować, aby uzyskać smaczny efekt? Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu, dzięki zawartym tu wskazówkom, będą miały idealną konsystencję i wyjątkowy smak.

Kopytka - jak je przygotować?

Przepis na kopytka jest banalny, o ile zastosujemy metodę czwórki i zadbamy o dobrą jakoś produktów. Kluczowy okaże się także wybór ziemniaków, które są głównym składnikiem kluseczek.

Aby konsystencja wyszła idealnie puszysta, jędrna i gładka należy wybrać warzywa z optymalną ilością skrobi i dokładnie pilnować proporcji - zwłaszcza dodawanej mąki, której nadmiar może spowodować, że kopytka staną się zbite i twarde. Wyrabianie ciasta też odgrywa ważną rolę - nie powinno trwać zbyt długo, ponieważ zacznie się nadmiernie kleić. 

Warto także wspomnieć, że kopytka są także dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. To nie tylko gwarantuje pyszny posiłek, ale także sprzyja idei zero waste.

Zobacz wideo Kopytka z pesto pietruszkowym [Kuchnia Hapsa]

Kopytka - przepis na sprężyste kluseczki

Składniki: 

  • kilogram ziemniaków,
  • szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • jajko,
  • woda,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków do uzyskania gładkiej masy pozbawionej grudek. 
  2. Do ziemniaków wbijamy jajko i stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto - jeśli jest zbyt luźne i klejące, dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Natomiast w przypadku zbyt zwartej i twardej konsystencji wsypujemy odrobinę mąki pszennej. Ważne jest, aby robić to stopniowo, ponieważ nadmiar mąki może spowodować, że kopytka wyjdą niesmaczne. 
  3. Wyrobione ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę lub blat. Ciasto dzielimy na mniejsze części i z każdej z nich wyrabiamy wałeczek o średnicy trzech centymetrów. Kluseczki wycinamy nożem - cięcia robimy pod skosem. 
  4. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i wrzucamy kopytka. Gotujemy od momentu wypłynięcia przez trzy minuty. 
  5. Kopytka podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują za słodko - w połączeniu z masłem i cukrem, ale także na słono np. z ze skwarkami i cebulą. 

Więcej pomysłów na podanie kopytek znajdziesz w naszym artykule: Kopytka - przepis, którego musi spróbować każdy fan klasyki w nowym wydaniu. Zrezygnuj ze zwykłych ziemniaków, smak rewelacja

Więcej o: