Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Delikatne ziemniaczane kluseczki można podawać z ulubionymi dodatkami, ale są świetnie smakują także solo. Jak je przygotować, aby uzyskać smaczny efekt? Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu, dzięki zawartym tu wskazówkom, będą miały idealną konsystencję i wyjątkowy smak.
Przepis na kopytka jest banalny, o ile zastosujemy metodę czwórki i zadbamy o dobrą jakoś produktów. Kluczowy okaże się także wybór ziemniaków, które są głównym składnikiem kluseczek.
Aby konsystencja wyszła idealnie puszysta, jędrna i gładka należy wybrać warzywa z optymalną ilością skrobi i dokładnie pilnować proporcji - zwłaszcza dodawanej mąki, której nadmiar może spowodować, że kopytka staną się zbite i twarde. Wyrabianie ciasta też odgrywa ważną rolę - nie powinno trwać zbyt długo, ponieważ zacznie się nadmiernie kleić.
Warto także wspomnieć, że kopytka są także dobrym sposobem na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. To nie tylko gwarantuje pyszny posiłek, ale także sprzyja idei zero waste.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Więcej pomysłów na podanie kopytek znajdziesz w naszym artykule: Kopytka - przepis, którego musi spróbować każdy fan klasyki w nowym wydaniu. Zrezygnuj ze zwykłych ziemniaków, smak rewelacja.