• Link został skopiowany

Przepis na ogórki małosolne z torebki. Prosty sposób, smak jak u babci

Bez nich nie wyobrażam sobie lata. Są chrupiące, delikatne i idealnie pasują do wiosennej kanapki lub jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są banalnie proste i wcale nie wymagają dużej ilości pracy.
ogórki małosolne
Bukhta Yurii / shutterstock.com

Więcej przepisów na letnie przetwory znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dodatek do grilla, młodych ziemniaczków czy do kanapki z sałatą i rzodkiewką. Kojarzą mi się z latem u rodziców i babci. Chrupiące, delikatne same wchodzą do buzi. Takie właśnie jest lato i ogórki małosolne. Nic tak dobrze nie smakuje o tej porze roku jak one. Dziś mamy dla ciebie przepis na małosolne z torebki. Banalnie proste. Do dzieła!

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Składniki:

  • Ogórki (1 kg)
  • Gorczyca (ziarna, 1 łyżka)
  • Czosnek (5-6 ząbków)
  • Ziele angielskie (4 ziarna)
  • Liść laurowy (4 liści)
  • Sól (2 łyżeczki)
  • Korzeń chrzanu (10 cm pokrojonego korzenia)
  • Koper (najlepiej w całości z baldachimem 2 sztuki)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku umyj i osusz dokładnie ogórki. Odetnij końcówki.
  2. Przełóż do worka strunowego lub torebki.
  3. Dodaj koper, chrzan, gorczycę, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie oraz sól. Całość dokładnie wymieszaj i rozprowadź po wszystkich ogórkach.
  4. Zamknij szczelnie i włóż do lodówki na cztery godziny. Po tym czasie ogórki wyjmij z lodówki i zostaw w temperaturze pokojowej na kolejny dzień.

Ogórki małosolne to kwintesencja późnej wiosny i lata. Bez nich nie ma letnich obiadów, chrupiących przekąsek i smacznych kanapek. Jeśli jeszcze nigdy nie robiłeś ogórków to czas to zmienić. Sam widzisz, że przepis jest banalny. Podstawowe składniki i chwila roboty. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: