Koktajl truskawkowy to owocowo - mleczny smak lata. Jak zrobić idealny? Sprawdź nasze porady

Koktajl truskawkowy to jedna z kuchennych pozycji obowiązkowych. Jest bardzo prosty do zrobienia i naprawdę smaczny. Sprawdźcie nasze propozycje.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Do zrobienia koktajlu truskawkowego potrzeba w zasadzie trzech rzeczy - truskawek (można dodać też inne owoce, np. banana bądź kiwi), napoju mlecznego i słodzika. Jeśli jednak nie przepadacie za słodkimi napojami, ostatnią pozycję można bez problemu pominąć.

Koktajl truskawkowyPrzepis na koktajl truskawkowy. Letni deser ze świeżych owoców

Bazowe składniki koktajlu truskawkowego. Zobaczcie, jakie są możliwości wyboru

Do zrobienia koktajlu potrzebne są następujące produkty:

  • truskawki (dokładnie umyte, osuszone i pozbawione szypułek) - około dwóch szklanek,
  • napój mleczny - w tej roli może być mleko (dowolne), śmietana, jogurt naturalny, maślanka naturalna lub kefir. W ostateczności można dodać samej wody,
  • słodzik - oprócz zwykłego cukru można dodać cukier trzcinowy, brzozowy, a także takie produkty jak: miód, stewia czy syrop z agawy.

Jeśli chcesz, możesz urozmaicić koktajl dodatkami w postaci poniższych składników:

  • aromatów (np. waniliowego),
  • świeżych listków mięty lub bazylii,
  • płatków migdałowych,
  • płatków owsianych,
  • nasion chia,
  • kostek lodu.

Jak zrobić koktajl truskawkowy? Jak urozmaicić jego smak? Proste przepisyJak zrobić koktajl truskawkowy? Jak urozmaicić jego smak? Proste przepisy

Przygotowanie koktajlu truskawkowego jest naprawdę łatwe. Wymaga tylko blendera

Jak zrobić koktajl? Bardzo prosto:

  1. Owoce umyj dokładnie, osusz i pokrój na nieco mniejsze kawałki (jeśli trzeba);
  2. Włóż owoce do kielicha blendera oraz wlej wybrany napój mleczny bądź samą wodę;
  3. Dodaj wybrany słodzik i ewentualnie dodatki (np. kostki lodu bądź listki mięty);
  4. Zamknij kielich blendera i miksuj całość przez kilkadziesiąt sekund.

Podawaj od razu po zrobieniu lub schłódź w lodówce. Możesz też ozdobić kawałkami truskawek i np. bitą śmietaną. 

Smacznego!

Więcej o: