Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Jest na to kilka sposobów. Wykorzystaj kubek lub osełkę

Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? To pytanie zadaje sobie wiele osób. I nic dziwnego, mało co irytuje w kuchni tak bardzo, jak nieostre sztućce. Tępy nóż może także zniszczyć wygląd potraw.

Więcej ciekawych pomysłów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Zobacz wideo Czas na przetwory! Jak przygotować kurki i czereśnie, zawekować słoiki i odkleić z nich etykiety?

Tępe noże to jedna z najbardziej frustrujących rzeczy w kuchni. Przyczyniają się do tego, że przygotowanie dań dłuży się w nieskończoność, a produkty nie wyglądają dobrze. Mało tego, możemy się łatwo skaleczyć, bo przy większym nacisku ostrze łatwiej się zsuwa. 

Jak naostrzyć nóż? Wykorzystaj osełkę

Noże należy ostrzyć co najmniej dwa razy do roku. Częściej, jeśli korzystamy z nich codziennie. Są na to trzy sposoby:

  • elektryczna ostrzałka,
  • oddanie noża do profesjonalisty, który go naostrzy,
  • kamień do ostrzenia.

Osełki uznawane są za najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Jedynym problemem jest samo korzystanie z kamienia do ostrzenia. Jak to zrobić? Oto instrukcja krok po kroku:

  1. Kup duży kamień. Najlepiej, jeśli będzie miał szerokość co najmniej 6,5 cm i długość 20,5 cm. Zwróć też uwagę na rozmiary ziarna, im mniejsze są, tym mniej materiału zetrą.
  2. Mocz osełkę w wodzie przez 45 minut.
  3. Połóż kamień na desce do krojenia. W pobliżu trzymaj pojemnik z wodą, by od czasu do czasu nawilżać osełkę.
  4. Zacznij ostrzyć na kamieniu o niskiej ziarnistości. Przejedź nożem po powierzchni wzdłuż długości osełki. 
  5. Zachowuj odpowiedni kąt. Postaraj się, by to było 15-20 stopni.
  6. Każde przeciągnięcie powinno kończyć się tym, że czubek noża dotyka osełkę. 

Jak naostrzyć nóż bez ostrzałki? Kubek może ci pomóc

Wystarczy, że ceramiczny kubek postawić do góry dnem i po jego powierzchni przejedziesz nożem. Postaraj się trzymać przedmiot pod kątem 15-20 stopni. Zacznij od 10 przesunięć po każdej stronie, następnie zmniejsz częstotliwość do pięciu i zakończ na pojedynczych przeciągnięciach. Dzięki temu uzyskasz idealną krawędź, a naostrzony nóż długo ci będzie służył. 

Jeśli nie masz dostępu do ceramiki, możesz skorzystać z gładkich kamieni lub betonowej płyty. J. Kenji Lopez-Alt z Serious Eats poleca także górną część samochodowej szyby.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.