Więcej ciekawych pomysłów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Tępe noże to jedna z najbardziej frustrujących rzeczy w kuchni. Przyczyniają się do tego, że przygotowanie dań dłuży się w nieskończoność, a produkty nie wyglądają dobrze. Mało tego, możemy się łatwo skaleczyć, bo przy większym nacisku ostrze łatwiej się zsuwa.
Noże należy ostrzyć co najmniej dwa razy do roku. Częściej, jeśli korzystamy z nich codziennie. Są na to trzy sposoby:
Osełki uznawane są za najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Jedynym problemem jest samo korzystanie z kamienia do ostrzenia. Jak to zrobić? Oto instrukcja krok po kroku:
Wystarczy, że ceramiczny kubek postawić do góry dnem i po jego powierzchni przejedziesz nożem. Postaraj się trzymać przedmiot pod kątem 15-20 stopni. Zacznij od 10 przesunięć po każdej stronie, następnie zmniejsz częstotliwość do pięciu i zakończ na pojedynczych przeciągnięciach. Dzięki temu uzyskasz idealną krawędź, a naostrzony nóż długo ci będzie służył.
Jeśli nie masz dostępu do ceramiki, możesz skorzystać z gładkich kamieni lub betonowej płyty. J. Kenji Lopez-Alt z Serious Eats poleca także górną część samochodowej szyby.