Prosty i szybki przepis z młodych ziemniaków. Wykorzystaj je, by stworzyć pyszną zapiekankę

Zapiekanka ziemniaczana to proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Przepis z młodych ziemniaków uwzględnia zaledwie kilka podstawowych składników. Należy jednak pamiętać o tym, aby zachować odpowiednie proporcje. Zapiekanka może być świetnym uzupełnieniem, np. do potraw z grilla, na które obecnie trwa sezon.

Przepisów z młodych ziemniaków jest prawdopodobnie tyle samo, co z tych dojrzałych. Choć należy obchodzić się z nimi nieco delikatniej niż ze starszymi kartoflami, nie wpływa to w żaden sposób na smak potraw. Zapiekanka ziemniaczana to pyszne i sycące danie na obiad, które powinno zasmakować każdemu.

Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Młode ziemniaki z koperkiemKiedy będą polskie młode ziemniaki? Czym różnią się od wczesnych? Podpowiadamy

A może zapiekanka na obiad? Przepis z młodych ziemniaków: składniki

  • młode ziemniaki: półtora kilograma;
  • łyżka soli;
  • wędzony boczek: 25 dag;
  • śmietany 30 procent: 300 ml;
  • jajka: 3 sztuki;
  • starty ser żółty: 10 dag;  
  • posiekany koperek: 2 łyżki;
  • 1/3 łyżeczki soli;
  • 1/3 łyżeczki pieprzu;
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.

placki ziemniaczaneProste i szybkie placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków jest łatwy do wykonania. Co trzeba zrobić?

  1. Pierwszy etap to przygotowanie ziemniaków: należy je umyć, obrać i pokroić w plasterki o grubości około dwóch, trzech milimetrów.
  2. Plasterki wrzucamy do zimnej, osolonej wody i zagotowujemy. Następnie odcedzamy ziemniaki i pozostawiamy do ostudzenia.
  3. Kroimy boczek w kosteczkę. Smażymy na suchej patelni aż się do zrumieni.
  4. Ubijamy jajka ze śmietaną w niewielkiej miseczce. Dodajemy przyprawy, czyli sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i posiekany koperek. Składniki należy dokładnie przemieszać.
  5. Przygotowujemy żaroodporne naczynie i natłuszczamy je cienką warstwą oleju. Wsadzamy do niego połowę ziemniaków, na wierzch kładziemy usmażony boczek i  warstwę startego ser, a na końcu resztę kartofli. Zalewamy masę sosem śmietanowo-jajecznym.
  6. Potrawę należy piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być zarumienione na wierzchu. 

Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną? Danie świetnie sprawdzi się z sałatkami i surówkami warzywne, mięsem mielonym, pieczarkami, rybami jak tuńczyk czy łosoś. Doskonałym dodatkiem będą też oliwki i koktajlowe pomidory.

Więcej o: