Przepisów z młodych ziemniaków jest prawdopodobnie tyle samo, co z tych dojrzałych. Choć należy obchodzić się z nimi nieco delikatniej niż ze starszymi kartoflami, nie wpływa to w żaden sposób na smak potraw. Zapiekanka ziemniaczana to pyszne i sycące danie na obiad, które powinno zasmakować każdemu.
Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
A może zapiekanka na obiad? Przepis z młodych ziemniaków: składniki
- młode ziemniaki: półtora kilograma;
- łyżka soli;
- wędzony boczek: 25 dag;
- śmietany 30 procent: 300 ml;
- jajka: 3 sztuki;
- starty ser żółty: 10 dag;
- posiekany koperek: 2 łyżki;
- 1/3 łyżeczki soli;
- 1/3 łyżeczki pieprzu;
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przepis na zapiekankę z młodych ziemniaków jest łatwy do wykonania. Co trzeba zrobić?
- Pierwszy etap to przygotowanie ziemniaków: należy je umyć, obrać i pokroić w plasterki o grubości około dwóch, trzech milimetrów.
- Plasterki wrzucamy do zimnej, osolonej wody i zagotowujemy. Następnie odcedzamy ziemniaki i pozostawiamy do ostudzenia.
- Kroimy boczek w kosteczkę. Smażymy na suchej patelni aż się do zrumieni.
- Ubijamy jajka ze śmietaną w niewielkiej miseczce. Dodajemy przyprawy, czyli sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i posiekany koperek. Składniki należy dokładnie przemieszać.
- Przygotowujemy żaroodporne naczynie i natłuszczamy je cienką warstwą oleju. Wsadzamy do niego połowę ziemniaków, na wierzch kładziemy usmażony boczek i warstwę startego ser, a na końcu resztę kartofli. Zalewamy masę sosem śmietanowo-jajecznym.
- Potrawę należy piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny być zarumienione na wierzchu.
Z czym podawać zapiekankę ziemniaczaną? Danie świetnie sprawdzi się z sałatkami i surówkami warzywne, mięsem mielonym, pieczarkami, rybami jak tuńczyk czy łosoś. Doskonałym dodatkiem będą też oliwki i koktajlowe pomidory.