Lemoniada - przepis na orzeźwiający, letni napój w kilku owocowych smakach. Sprawdź, jak go przygotować

Lemoniada to przepis na letni rarytas, który gasi pragnienie i pysznie smakuje. Orzeźwiający napój jest pyszny w klasycznej odsłonie, ale można go przygotować także z innych owoców niż cytrusy - dzięki temu uzyskamy ciekawe i kolorowe wersje. Sprawdź, nasze receptury i ciesz się oryginalnym, domowym specjałem w gorące dni.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z najlepszych napojów na gorące dnie jest oczywiście lemoniada - ekspresowo gasi pragnienie, świetnie smakuje i jest banalna w przygotowaniu. Wystarczy chwila i już jest gotowa, można także odrobinę poeksperymentować i sięgnąć po inne sezonowe owoce

Lemoniada - przepis na letnie orzeźwienie 

Nic tak dobrze nie orzeźwia w gorące dni jak domowa lemoniada. Ten prosty i szybki napój nie tylko dobrze nawadnia, ale i dostarcza wielu witamin. Smak jest równie pyszny - kwaśny sok cytrusów w połączeniu z odrobiną słodyczy, tworzą idealny duet.

Klasyczny przepis zawiera cytrynę, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć także po inne owoce. Świetnie sprawdzą się te sezonowe czy bardziej tropikalne np. truskawki, arbuz, ananas, pomarańcze czy maliny. W zależności od bazowego składnika warto sięgnąć też po niektóre produkty, które dodatkowo podkreślą smak i sprawią, że całość będzie spójna i obłędnie smaczna. Mowa tu o mięcie, bazylii, tymianku, miodzie czy imbirze. Efektownym dodatkiem mogą być także kwiaty, o których informacje znajdziesz w naszym artykule: Jadalne kwiaty - uroczy dodatek do dań i napojów. Sprawdź, które z nich można bezpiecznie spożywać.

Zobacz wideo Najprostszy domowy izotonik, czyli napój nawadniający

Lemoniada - przepis na klasyczną wersję z cytryną

Składniki:

  • szklanka soku z cytryny,
  • pół szklanki miodu,
  • woda,
  • liście mięty

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania słodkiego syropu - w garnuszku podgrzewamy szklankę wody z miodem lub cukrem.
  2. Gdy produkty się połączą, odkładamy je do przestygnięcia.
  3. Do dzbanka wlewamy sok z cytryny, słodki syrop i wodę. Całość uzupełniamy kostkami lodu i dokładnie mieszamy. Dla podkreślenia smaku warto dodać świeże liście mięty.
  4. Tak przygotowana lemoniada jest świetną bazą dla innych wersji. 

Lemoniada pomarańczowa z tymiankiem

Składniki: 

  • szklanka soku z cytryny,
  • szklanka świeżo wyciskanego soku z pomarańczy,
  • pomarańcza,
  • pół szklanki miodu,
  • woda,
  • 3 gałązki tymianku

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowujemy klasyczną lemoniadę z przepisu powyżej. Jedyną zmianą jest dodanie tymianku do syropu - dla uzyskania lepszego smaku. 
  2. Do naszej bazy wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy pokrojoną w plastry pomarańczę i wypełniamy lodem i gotowe. 

Lemoniada arbuzowa - przepis na tropikalną wersję

Składniki: 

  • 1/4 średniego arbuza,
  • sok z dużej cytryny,
  • dodatkowe plasterki cytryny,
  • limonka,
  • miód lub cukier trzcinowy,
  • mięta, 
  • woda

Sposób przygotowania: 

  1. Schłodzonego arbuza pozbawiamy skóry i pestek. Następnie miksujemy na gładką konsystencję. 
  2. Z cytryny i limonki wyciskamy sok - dodajemy do arbuza. 
  3. Pół cytryny kroimy na plasterki i również dodajemy do naszej bazy. 
  4. Dodajemy miód lub cukier. 
  5. Całość zalewamy wodą i dobrze schładzamy. 
  6. Przyozdabiamy miętą i lemoniada arbuzowa jest gotowa. 

Więcej przepisów na orzeźwiające i pyszne napoje znajdziesz w naszym artykule: Kawa mrożona - przepis na napój, który orzeźwia w upalne dni. Smakuje jak z kawiarni.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.