Więcej przepisów na naturalnie soki i syropy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Rozpoczyna się lato, zatem za chwilę będziemy mogli zbierać kwiaty czarnego bzu, by zrobić z nich coś naprawdę wyjątkowego. Czarny bez, jak sama nazwa skazuje, ma białe, delikatne kwiaty, które pięknie i intensywnie pachną. Najlepiej zrywać je z samego rana w ciepły i słoneczny dzień - wówczas uzyskasz najlepszy smak syropu. Warto także pamiętać, by zrywać kwiaty z bzów rosnących z dala od uczęszczanych dróg i jezdni. Kiedy już zaopatrzysz się w białe i pachnące kwiatostany, możesz śmiało przyrządzić przepyszny i zdrowy syrop.
Składniki:
Tak przygotowany syrop spokojnie wytrzyma do roku czasu. Jeśli w zimie złapie cię niespodziewane przeziębienie, będziesz miał w swojej lodówce najlepszy lek. Pamiętnej jednak, że po otwarciu, słoiczki z syropem należy trzymać w lodówce.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.