Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis. Potrzebujesz czterech składników, a nic tak nie wzmacnia odporności

Syrop z kwiatów czarnego bzu to naturalne remedium na przeziębienie i wzmocnienie odporności. Dodatkowo świetnie smakuje, dodany do herbaty zastąpi cukier, a podany na zimno z kostkami lodu skutecznie ugasi pragnienie. Przepis na sok z kwiatów czarnego bzu jest banalny, zawiera jedynie cztery składniki.

Więcej przepisów na naturalnie soki i syropy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Rozpoczyna się lato, zatem za chwilę będziemy mogli zbierać kwiaty czarnego bzu, by zrobić z nich coś naprawdę wyjątkowego. Czarny bez, jak sama nazwa skazuje, ma białe, delikatne kwiaty, które pięknie i intensywnie pachną. Najlepiej zrywać je z samego rana w ciepły i słoneczny dzień - wówczas uzyskasz najlepszy smak syropu. Warto także pamiętać, by zrywać kwiaty z bzów rosnących z dala od uczęszczanych dróg i jezdni. Kiedy już zaopatrzysz się w białe i pachnące kwiatostany, możesz śmiało przyrządzić przepyszny i zdrowy syrop.

Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis

Składniki:

  • ok. 20-25 dużych i rozłożystych kwiatostanów czarnego bzu
  • 1 kg cukru
  • 1 l wody
  • sok z dwóch cytryn

Syrop z kwiatów czarnego bzu - sposób wykonania:

  1. Na samym początku należy "odrobaczyć kwiaty". Ułóż je na stole lub na balkonie, tak by nie leżały jeden na drugim i pozostaw na ok. godzinę, by nieproszeni mieszkańcy kwiatów ewakuowali się. Lepiej nie płukać kwiatów - woda zabierze im zapach i cenne właściwości.
  2. Pozbądź się twardszych gałązek i włóż kwiatki do garnka. W kolejnym ganku zagotuj wodę z cukrem i sokiem wyciśniętym z dwóch cytryn. Następnie zalej kwiaty gorącym syropem i wymieszaj. Odstaw do całkowitego ostygnięcia i przez 3-4 dni trzymaj w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce). Pamiętaj, by codziennie przemieszać syrop.
  3. Po 3-4 dniach wyjmij syrop z lodówki i zagotuj go. Następnie ostrożnie odcedź, używając do tego drobnego sitka lub tetrowej pieluchy. Gorący syrop wlej do sterylnych słoiczków, zakręć i odwróć do góry denkiem. Pozostaw, aż zupełnie ostygną. 

Tak przygotowany syrop spokojnie wytrzyma do roku czasu. Jeśli w zimie złapie cię niespodziewane przeziębienie, będziesz miał w swojej lodówce najlepszy lek. Pamiętnej jednak, że po otwarciu, słoiczki z syropem należy trzymać w lodówce.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: