Dżem truskawkowy - przepis na zamknięcie lata w słoiczku. Tak robiły go nasze babcie

Dżem truskawkowy jest bardzo prosty w wykonaniu, a przepis oprócz owoców zawiera jedynie cukier i ewentualnie odrobinę soku z cytryny. Z tym letnim przysmakiem każdy sobie poradzi bez problemu, a dzięki zachowaniu odpowiednich proporcji, dżem truskawkowy będzie smakował jak ten babciny - słodziutki i po prostu najlepszy na świecie.

Więcej przepisów z wykorzystaniem truskawek znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Wszyscy kochamy wszystko, co truskawkowe. Nie może być inaczej w przypadku dżemu - nic tak bowiem nie smakuje, jak naleśniki czy gofry z najlepszym letnim owocem zamkniętym w słoiczku. Dziś mamy dla ciebie chyba najprostszy przepis na dżem truskawkowy, który wymaga minimum wysiłku i tylko chwili czasu. Nie ma na co czekać, zapraszamy do prostego przepisu na dżem truskawkowy, który smakuje jak ten babciny.

SzarlotkaSzarlotka z bezą - ciasto, które zachwyca swoim smakiem

Dżem truskawkowy - przepis

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1 kg cukru żelującego
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)

Dodatkowo: sterylne i wyparzone słoiki.

Dżem truskawkowy - sposób wykonania

  1. Z truskawek oderwij szypułki i opłucz je z nadmiaru piachu i innych zabrudzeń.
  2. Owoce pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Następnie zasyp je cukrem i dokładnie wymieszaj, by cukier obtoczył każdy kawałek owoców. Następnie odstaw na 3-4 godziny, by truskawki puściły sok.
  3. Kiedy owoce wyraźnie puściły sok, wstaw je na wolny ogień i zagotuj, od czasu mieszając. Na tym etapie możesz także dodać sok z cytryny. Dżem gotuj przez ok. 10-15 minut, aż będzie gęsty. 
  4. Dżem nakładaj bezpośrednio do suchych i wyparzonych słoiczków i natychmiast je zakręć i odwróć do góry denkiem, by się zawekowały.

Jabłoń (zdjęcie ilustracyjne)Co posadzić obok jabłoni? Te owoce i warzywa mają korzystny wpływ

Taki dżem w zimowe dni swoim smakiem przeniesie cię do słonecznych, letnich miesięcy, pachnących wolnością i swobodą. Nie ma bowiem nic lepszego, niż domowy, gęsty i słodki dżem, w którym nie ma konserwantów i żadnych ulepszaczy.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: