Kiszone truskawki - słodko-kwaśna przystawka, która może zaskoczyć. Ciekawie komponuje się z mięsami

Kiszone truskawki mogą być hitem sezonu. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś - najwyższa pora. Ta słodko-kwaśna przystawka idealnie pasuje do mięs, sałatek lub serów. Jej smak może mocno zaskoczyć.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. Najczęściej wykorzystujemy je do deserów lub robimy z nich słodkie przetwory. Czy wiecie jednak, że można z nich przygotować coś szczególnego, co bardzo zaskoczy? Kiszone truskawki to przystawka, która urozmaici obiadowe dania i świetnie skomponuje się z różnymi mięsami. Chociaż przepis na kiszone truskawki może wydawać się nieco kontrowersyjny, to warto go przetestować w swojej kuchni. Przygotowanie nie jest trudne i zajmie niewiele czasu. 

Zobacz wideo Sernik idealny na lato - dwie propozycje

Puszyste i chrupkie gofryChrupiące gofry z przepisu Katarzyny Bosackiej. Jeden kosztuje tylko dwa złote

Kiszone truskawki. Z kilku składników wyczarujesz dodatek do obiadów

Przygotuj:

  • kilogram świeżych truskawek,
  • litr wody,
  • 20 g soli,
  • łyżkę białego pieprzu ziarnistego,
  • pięć łyżek miodu wielokwiatowego (może być też syrop z agawy lub klonowy).

Syrop z kwiatów dzikiego bzuSyrop z kwiatów czarnego bzu - przepis. Potrzebujesz czterech składników

Przepis na kiszone truskawki. Przygotowanie zajmuje kilka minut, kiszenie - kilka dni

  1. Truskawki dokładnie umyj, aby pozbyć się drobnoustrojów oraz pestycydów. Przez pięć minut mocz je w roztworze z sody oczyszczonej, następnie opłucz pod bieżącą wodę, potem włóż truskawki na kilka minut do mikstury z odrobiną octu jabłkowego. Na sam koniec starannie opłucz je czystą wodą. Owoce umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj łyżkę białego pieprzu ziarnistego.
  2. Zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj sól i wymieszaj. Zalewę wystudź. 
  3. Do ciepłego płynu dodaj miód i go rozpuść.
  4. Zalewę wlej do szkła z truskawkami. 
  5. Słoik szczelnie zakręć i odstaw go w ciemne miejsce. Proces kiszenia potrwa od czterech do pięciu dni.

Po otwarciu przystawkę należy przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz przygotować wegańską wersję, miód możesz zastąpić na przykład syropem klonowym. 

Więcej o: