Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Truskawki to jedne z ulubionych owoców Polaków. Najczęściej wykorzystujemy je do deserów lub robimy z nich słodkie przetwory. Czy wiecie jednak, że można z nich przygotować coś szczególnego, co bardzo zaskoczy? Kiszone truskawki to przystawka, która urozmaici obiadowe dania i świetnie skomponuje się z różnymi mięsami. Chociaż przepis na kiszone truskawki może wydawać się nieco kontrowersyjny, to warto go przetestować w swojej kuchni. Przygotowanie nie jest trudne i zajmie niewiele czasu.
Zobacz wideo
Sernik idealny na lato - dwie propozycje
Chrupiące gofry z przepisu Katarzyny Bosackiej. Jeden kosztuje tylko dwa złote
Kiszone truskawki. Z kilku składników wyczarujesz dodatek do obiadów
Przygotuj:
- kilogram świeżych truskawek,
- litr wody,
- 20 g soli,
- łyżkę białego pieprzu ziarnistego,
- pięć łyżek miodu wielokwiatowego (może być też syrop z agawy lub klonowy).
Syrop z kwiatów czarnego bzu - przepis. Potrzebujesz czterech składników
Przepis na kiszone truskawki. Przygotowanie zajmuje kilka minut, kiszenie - kilka dni
- Truskawki dokładnie umyj, aby pozbyć się drobnoustrojów oraz pestycydów. Przez pięć minut mocz je w roztworze z sody oczyszczonej, następnie opłucz pod bieżącą wodę, potem włóż truskawki na kilka minut do mikstury z odrobiną octu jabłkowego. Na sam koniec starannie opłucz je czystą wodą. Owoce umieść w wyparzonym słoiku. Dodaj łyżkę białego pieprzu ziarnistego.
- Zagotuj wodę. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj sól i wymieszaj. Zalewę wystudź.
- Do ciepłego płynu dodaj miód i go rozpuść.
- Zalewę wlej do szkła z truskawkami.
- Słoik szczelnie zakręć i odstaw go w ciemne miejsce. Proces kiszenia potrwa od czterech do pięciu dni.
Po otwarciu przystawkę należy przechowywać w lodówce. Jeśli chcesz przygotować wegańską wersję, miód możesz zastąpić na przykład syropem klonowym.