Wyrzucasz ogonki od czereśni? To błąd! Przygotuj z nich napar o niezwykłych właściwościach

Powoli rozpoczyna się sezon na czereśnie. Chociaż ich ceny jeszcze niedawno przyprawiały o zawrót głowy, to powoli zaczynają się normować. Warto wykorzystać nie tylko pyszne owoce, ale również ogonki, które zawierają wiele dobroczynnych składników. Wystarczy przygotować z nich napar.

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Czereśnie są nie tylko bardzo smaczne, ale i zdrowe - zawierają wiele witamin i składników odżywczych, m.in. potas, wapń, magnez, witaminę C oraz witaminy z grupy B. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że korzystne właściwości dla zdrowia mają nie tylko w same owoce, ale również ogonki.

Napar z ogonków czereśni - jakie ma właściwości?

Ogonki czereśni są cennym źródłem antyoksydantów, a także antocyjanów, czyli substancji o działaniu przeciwzapalnym, a także przeciwnowotworowym. Chociaż ta część rośliny nie wydaje się apetyczna do zjedzenia, jest sposób na przyswojenie jej składników - wystarczy przygotować z niej napar.

Napar przygotowany z ogonków czereśni ma nie tylko właściwości przeciwbólowe i jest polecany np. jako remedium na bóle menstruacyjne, ale także wspomaga odchudzanie, przyspieszając metabolizm. Warto wspomnieć, że napój ma działanie moczopędne, zatem można go spożywać pomocniczo przy problemach z prostatą lub pęcherzem.

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Jak przygotować napar z ogonków czereśni i kiedy go stosować?

Przygotowanie napoju jest bardzo proste - wystarczy włożyć do rondla garść ogonków czereśni, a następnie zalać je litrem wody i gotować przez kilka minut. Następnie należy odstawić go do wystygnięcia pod przykryciem.

Napar warto przelać do słoika i przechowywać w lodówce. W tym celu warto użyć sitka, aby odfiltrować ogonki. Napój zachowuje swoje właściwości przez ok. trzy dni. Najlepiej pić go na czczo lub w momentach nasilonego bólu.

Jak wykorzystać ogonki czereśni? Przygotuj z nich gorący napar

Napar z ogonków czereśni może być spożywany również na gorąco. Aby przygotować gorącą herbatkę, należy jednak najpierw zalać je wodą i zostawić na noc. Następnego dnia należy zalać łyżkę ogonków wrzątkiem i parzyć ok. kwadransa. Gorący napar warto pić dwa razy dziennie, najlepiej przed posiłkiem. Najlepiej smakuje posłodzony łyżeczką miodu.

Więcej o:
Copyright © Agora SA