Przetwory, które najlepiej zrobić już teraz. Nie może ich zabraknąć w twojej spiżarni

Lato dopiero się zaczyna, ale już teraz warto pomyśleć o tym, jak rozpieścić nasze podniebienia zimą. Najlepszym sposobem są oczywiście domowe przetwory - mamy dla ciebie kilka pomysłów na słoiki na zimę, które za kilka miesięcy przemycą na twój talerz smak letniej beztroski.

Więcej pomysłów na słoiki na zimę znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy za oknem trzaska mróz, najlepiej poprawić sobie humor wspomnieniem letnich, beztroskich dni, kiedy słońce przyjemnie grzało nam plecy i do woli mogliśmy cieszyć się smakiem pysznych owoców i warzyw. Najprostszym sposobem, by zatrzymać lato na dłużej, są domowe przetwory. Poza tym, że ich wykonanie sprawia niemałą satysfakcję i frajdę, to dodatkowo doskonale wiemy, co jemy - bez wątpliwości, czy w słoiczku z pysznym dżemem nie kryją się niepotrzebne ulepszacze i konserwanty. Specjalnie dla was mamy cztery pomysły na domowe przetwory, które zrobisz bez najmniejszego problemu w swojej kuchni przy użyciu minimum siły i czasu. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Zanim jednak przystąpisz do wykonania słoików na zimę, zadbaj o same słoiki - żeby przetwory nie zepsuły się za szybko, zarówno słoiki, jak i zakrętki muszą być sterylne. Najlepiej kupić nowe i wyparzyć je we wrzątku, a potem ponownie w piekarniku - wówczas będziesz mieć pewność, że nie ma na nich żadnych bakterii i zanieczyszczeń.

Szynki (zdjęcie ilustracyjne)Szynkowar - przepisy na wędliny domowej roboty. Dobra marynata to podstawa

Przetwory na zimę - propozycje dla fanów słodkości

Truskawki w syropie, czyli owocowy zawrót głowy z trzech składników

Do wykonania truskawek w syropie potrzebujesz:

  • 2 kg truskawek
  • 2 pełnych szklanek wody
  • 1 kg cukru
  1. Przed przystąpieniem do pracy, pozbądź się szypułek i opłucz truskawki z piachu i innych zabrudzeń.
  2. Następnie przygotuj wyparzone słoiczki. Upewnij się, że są suche. Owoce włóż do słoików, powinny być ułożone dość ściśle, ale nie tak, by się gniotły.
  3. Przygotuj syrop. Do garnka wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Następnie stopniowo dodawaj cukier i kiedy się rozpuści, ponownie zagotuj i zalej nim truskawki w słoiczkach. Zakręć je i włóż do garnka z szerokim dnem.
  4. Dno wyłóż ściereczką i ustaw słoiki tak, by się nie dotykały. Następnie zalej je wodą nieco poniżej poziomu zakrętki i zagotuj na wolnym ogniu. Pasteryzuj słoiki przez ok. 20 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Dżem z rabarbaru - kiedy w środku zimy najdzie cię ochota na ciasto smakujące latem

Wykonanie dżemu z rabarbaru zdecydowanie należy do banalnych. Kiedy masz już przygotowane wyparzone słoiki, możesz zabierać się do pracy. Do wykonania tego przetworu potrzebujesz:

  • ok. 2 kg rabarbaru (samych łodyg)
  • 0,5 kg cukru (możesz dać nieco więcej, jeśli lubisz słodki smak)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  1. Rabarbar porządnie opłucz, obierz łykowate włókna i pokrój na kawałki (mniej więcej 1,5 cm).
  2. Następnie przygotuj garnek i łóż do niego pokrojony rabarbar. Dodaj cukier i dokładnie wymieszaj. Odstaw całość na 3-4 godziny, co jakiś czas mieszając, by rabarbar puścił sok.
  3. Kiedy to się już stanie, zagotuj całość na wolnym ogniu i dodaj sok z cytryny. Gotuj na małej mocy palnika ok. 40-60 minut, aż dżem będzie wyraźnie gęsty.
  4. Gotowy dżem przełóż do słoiczków, zakręć i odwróć do góry denkami, by dżem sam się zapasteryzował.

Samo zdrowie, czyli przetwory dla fanów kiszonek

Kiszonki powinniśmy jeść przez cały rok w trosce o nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Jednak nie tylko możemy kisić ogórki - poznaj nasze dwa przepisy, które warto zrobić już teraz, zanim sezon się skończy.

Kiszone rzodkiewki - w sam raz na przekąskę i do sałatki

Kiszone rzodkiewki to jeden z najprostszych przepisów na kiszonki, jakie znam. Robi się je niemal identycznie jak ogórki, w smaku wychodzą za to ostre i chrupiące. Tylko od razu ostrzegam - ta przekąska wciąga. Jeśli otworzysz słoik, najpewniej zjesz go "na raz".

Składniki:

  • 5-6 pęczków rzodkiewek
  • 2-3 baldachy kopru (takiego, jak do ogórków)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • korzeń chrzanu pokrojony na kawałki
  • 2 pełne łyżki soli
  • ok. 2,5 litra wody
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • garść liści winogron lub dębu
  • dodatkowo: do przyśpieszenia procesu fermentacji możesz dodać 2 łyżki kwasu z kiszonych ogórków

Kiszone rzodkiewki - jak je zrobić?

  1. W garnku zagotuj wodę z solą i zielem angielskim. Następnie pozostaw, aż zalewa całkowicie wystygnie.
  2. Rzodkiewki oddziel od liści i dokładnie umyj. Następnie włóż je do dużego słoika, dołóż koper, liście, przekrojone na pół ząbki czosnku oraz kawałki chrzanu. Zalej całość ostudzoną wodą i za pomocą mniejszego słoika wypełnionego wodą obciąż rzodkiewki, by nie unosiły się na powierzchni.
  3. Przez trzy dni trzymaj słoik z rzodkiewkami na blacie. Następnie spróbuj, czy poziom ukiszenia ci odpowiada, w razie potrzeby wydłuż go o 1-2 dni. Po tym czasie zakręć szczelnie słoik i przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej lodówce lub piwnicy.

Kiszone szparagi - prawdziwy rarytas, ale musisz się pospieszyć

Szparagi to warzywo, które możemy jeść non stop i to pod każdą postacią. Niestety, sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego czas na wykonania kiszonych szparagów ucieka. Ale pomyśl, czy nie byłoby cudownie móc cieszyć się szparagami cały rok? 

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 2 baldachy kopru (możesz użyć też już ukiszonego kopru, np. z ogórków, wówczas sam proces fermentacji przebiegnie nieco szybciej)
  • 4 większe ząbki czosnku
  • 7-8 kulek ziela angielskiego
  • 3-4 listki laurowe
  • korzeń chrzanu pokrojony na kawałki
  • 1,5 łyżki soli
  • 1,5 l wody

Kiszone szparagi - sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj zalewę. Wodę z solą, zielem angielskim i liściem laurowym zagotuj i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  2. Szparagi oczyść i odłam zdrewniałe końcówki. Następnie ułóż je pionowo w słoikach. Nie muszą być ułożone bardzo ściśle. Do każdego ze słoików dodaj porcję kopru, chrzanu, a także przekrojone na pół ząbki czosnku.
  3. Słoiki ze szparagami zalej zalewą i opcjonalnie możesz dodać do nich po łyżce soku z kiszonych ogórków. Następnie przykryj słoiki talerzem, ale nie zakręcaj ich - musi być zachowany dostęp powietrza. Pozostaw na blacie przez 4-5 dni. Po tym czasie spróbuj, czy poziom ukiszenia ci odpowiada. Jeśli tak, zakręć słoiki i przechowuj w chłodnym miejscu.

Chrupiący, tradycyjny kotlet schabowyChrupiący i soczysty tradycyjny kotlet schabowy. Poznaj najlepszy przepis

Jak sami widzicie, wykonywanie domowych przetworów to bułka z masłem. Warto poświęcić chwilę i już teraz zamknąć smak lata w słoiczkach, by zimą cieszyć się najlepszymi smakołykami.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: