Ciasto szpinakowe, nazywane leśnym mchem, doskonale sprawdzi się jako deser do kawy. Jego przygotowanie nie sprawia żadnych większych trudności. Jak przygotować ciasto szpinakowe? Przedstawiamy przepis.
Składniki na ciasto:
Składniki na krem mascarpone:
Sposób przygotowania ciasta:
Szpinak należy zmiksować do uzyskania jednolitego musu. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na masę. W trakcie ubijania dodać olej, a następnie mus ze szpinaku. Zmieszać do uzyskania jednolitej masy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do reszty i miksować. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec około 45 minut, a później ostudzić. Aby przygotować krem mascarpone, należy zmiksować mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę cukrem pudrem i wanilią aż będą puszyste.
Wystudzone ciasto należy przekroić na dwie części i wyłożyć przygotowanym kremem.
Ciasto szpinakowe ze względu na swój zielony kolor samo w sobie wygląda efektownie. Warto jednak je jeszcze udekorować, dla uzyskania lepszego efektu. Doskonale sprawdzą się do tego owoce. Najlepiej wpasują się pestki granatu, maliny, czy truskawki. Można jednak udekorować je również borówkami, jagodami i liśćmi mięty.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Na dekoracje w przypadku ciasta szpinakowego można postawić nie tylko na zewnątrz. Do masy z kremu mascarpone można wkroić kawałki uprzednio przygotowanej galaretki w dowolnym kolorze.