Przepis na ciasto szpinakowe. Leśny mech o pięknej zielonej barwie zachwyci każdego. Smakuje obłędnie

Ciasto szpinakowe to nietypowe ciasto, które wciąż rzadko trafia na polskie stoły. I choć zachwyca zieloną barwą i smakiem, to wciąż wiele osób ma opory przed spróbowaniem ciasta, którego podstawą jest szpinak. Przedstawiamy najlepszy przepis na ciasto szpinakowe.

Ciasto szpinakowe, nazywane leśnym mchem, doskonale sprawdzi się jako deser do kawy. Jego przygotowanie nie sprawia żadnych większych trudności. Jak przygotować ciasto szpinakowe? Przedstawiamy przepis.

Zobacz wideo Nigdy więcej zwiędłego szpinaku! Zobacz, jak przechowywać warzywa, aby zachowały świeżość

Najlepszy przepis na ciasto szpinakowe. Zielony deser, który podbije serca dzieci i dorosłych

Składniki na ciasto:

  • Opakowanie mrożonego lub świeżego szpinaku,
  • 2/3 szklanki oleju,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka cukru pudru,
  • łyżka proszku do pieczenia.

Składniki na krem mascarpone:

  • 250 g mascarpone,
  • 200 ml 30 proc. śmietanki,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • pół łyżki wanilii.

Sposób przygotowania ciasta:

Szpinak należy zmiksować do uzyskania jednolitego musu. Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić na masę. W trakcie ubijania dodać olej, a następnie mus ze szpinaku. Zmieszać do uzyskania jednolitej masy. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia dodać do reszty i miksować. Otrzymane ciasto przelać do formy i piec około 45 minut, a później ostudzić. Aby przygotować krem mascarpone, należy zmiksować mocno schłodzony ser mascarpone oraz śmietankę cukrem pudrem i wanilią aż będą puszyste.

Jak zrobić lemoniadę?Jak zrobić lemoniadę? Proste i smaczne przepisy na orzeźwiający napój

Wystudzone ciasto należy  przekroić na dwie części i wyłożyć przygotowanym kremem.

Czym udekorować leśny mech? Pomysły na dodatki do ciasta szpinakowego

Ciasto szpinakowe ze względu na swój zielony kolor samo w sobie wygląda efektownie. Warto jednak je jeszcze udekorować, dla uzyskania lepszego efektu. Doskonale sprawdzą się do tego owoce. Najlepiej wpasują się pestki granatu, maliny, czy truskawki. Można jednak udekorować je również borówkami, jagodami i liśćmi mięty.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Co zrobić z rabarbaru, aby się nie zmarnował? Oto kilka kreatywnych kuchennych rozwiązańCo zrobić z rabarbaru, aby się nie zmarnował? Oto kilka rozwiązań

Na dekoracje w przypadku ciasta szpinakowego można postawić nie tylko na zewnątrz. Do masy z kremu mascarpone można wkroić kawałki uprzednio przygotowanej galaretki w dowolnym kolorze.

Więcej o: