Jak przechowywać rukolę, żeby była dłużej świeża? Niezawodny patent przedłuży jej żywot nawet o tydzień

Rukola, roszponka i szpinak mogą leżeć w lodówce dłużej, jeśli poznasz sprytny patent, w jaki przedłużysz ich żywot. Sposób jest bardzo prosty i nie wymaga wysiłku ani specjalnych przyrządów - potrzebny ci będzie jedynie szczelny pojemnik i ręcznik papierowy.

Więcej patentów przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Odpowiednie przechowywanie rukoli czy innych sałat i ziół może przedłużyć ich żywot od kilku dni do  nawet tygodnia. Dziś zdradzimy, co należy zrobić, by jak najdłużej cieszyć się świeżymi i sprężystymi sałatami i ziołami, bez obaw, że za szybko zwiędną. Do tego przydadzą się: woda, szczelny pojemnik i ręcznik papierowy.

Sposoby na ślimaki w ogrodzieJak pozbyć się ślimaków z ogrodu? Skuteczne sposoby na ich odstraszenie

Jak dłużej zachować świeżość rukoli? Po pierwsze - zimna woda.

Kiedy kupisz gotowy miks sałat lub paczkę rukoli, najpierw przeprowadź selekcję listków. Oddziel świeże listki od tych zwiędłych lub lekko nadgniłych, by nie wpłynęły na świeże. Następnie przygotuj dużą miskę i włóż do nich sałatę. Zalej zimną wodą (możesz dodać kilka kostek lodu) i mocz przez 5 minut. Następnie powtórz czynność, nawet jeśli kupiłeś sałatę, na której opakowaniu producent wskazuje, że jest to produkt gotowy do spożycia.

Po drugie - nie susz.

Umytą sałatę ułóż na ręczniku papierowym i lekko przyciśnij drugim arkuszem. Nie pozostawiaj sałaty, by samoistnie wyschła - powinna być lekko wilgotna. Jeśli pozostawisz rukolę lub inną sałatę do całkowitego wyschnięcia, albo będziesz ją wycierać, możesz być pewien, że uzyskasz efekt odwrotny od zamierzonego i sałata szybciej się zmarnuje.

Po trzecie - szczelny pojemnik.

Rukolę i inne zielone liście warto przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Możesz użyć szklanego lub plastikowego, ważne jednak jest to, by pojemnik do przechowywania miał odpowiednią powierzchnię - liście nie mogę być ściśnięte. Kolejna rzecz - na dno pojemnika połóż lekko zwilżony arkusz ręcznika papierowego. Następnie rozłóż na nim liście i ponownie połóż zwilżony ręcznik. I teraz ważna rzecz - szczelnie zamknij pojemnik i pamiętaj o tym za każdym razem kiedy sięgniesz po garść ulubionej sałaty. Wówczas przedłużysz jej świeżość nawet o tydzień. Identycznie sprawa ma się z koperkiem, szczypiorkiem, jarmużem czy szpinakiem.

Jak ugotować fasolkę szparagową na obiad? Podpowiadamy sprawdzone sposoby. Zdjęcie ilustracyjneTrik na przygotowanie fasolki szparagowej. Znacznie przyspiesza pracę

Jak widzisz, w prosty sposób możesz się cieszyć ulubioną sałatą dłużej, niż gdybyś zostawił ją w plastikowym opakowaniu. Ten patent świetnie pomoże w ograniczeniu marnowania jedzenia, a ty zawsze będziesz mieć pod ręką swoja ulubioną zieleninę.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: