Szparagi w sosie holenderskim - duet wyśmienity

Szparagi stanowią pyszny i wartościowy dodatek do wielu potraw. Mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Szczególnie, że sezon na nie właśnie trwa. Przedstawiamy przepis na szparagi w sosie holenderskim. Przepis krok po kroku.

Szparagi  swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo asparagus, czyli młody pęd. Prawdziwa kulinarna kariera szparagów trwa od kilku lat i co roku powstają nowe pyszne przepisy na szparagi

Przepis na szparagi w sosie holenderskim

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych lub białych szparagów 
  • sok z ½ cytryny
  • 1 czubata łyżka soli
  • 1 łyżka cukru 

Składniki na sos:

  • 3 żółtka 
  • 100 g klarowanego masła
  • 100 ml wytrawnego białego wina 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • sól oraz biały pieprz do smaku

Przygotowanie sosu:

1. W małym garnku podgrzewamy wino z przyprawami. Objętość powinna dwukrotnie się zredukować.

2. W rondelku podgrzewamy masło do roztopienia.

3. Odparowane wino (bez przypraw) przelewamy do miski, dodajemy żółtka, a miskę umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą.

4. Ubijamy żółtka na parze do czasu, kiedy zwiększą objętość i zamienią się w puszystą pianę.

5. Następnie powoli wlewamy masło i cały czas ubijamy.

6. Pod koniec ubijania dodajemy przyprawy: sól, biały pieprz i sok z cytryny.

Przygotowanie szparagów:

Jeśli mamy szparagi białe obieramy je z włókien za pomocą małego nożyka albo obieraczki do warzyw. Szparagi obieramy  zaczynając od główki i kierując się w stronę końca, a zdrewniałe końcówki usuwamy.  Gotujemy pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny przez 7-12 minut, w zależności od gatunku i grubości. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie – powinny pozostać jędrne.

Zielone szparagi nie wymagają obierania. Należy jedynie odciąć zdrewniałą końcówkę (około 2-3 cm) . Aby to zrobić, wystarczy delikatnie wygiąć łodygę, a przełamie się ona w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część. Zalewamy wodą  i gotujemy pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny przez 3–4 minuty we wrzątku. 

Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Po ugotowaniu szparagów podlewamy je uprzednio przygotowanym sosem holenderskim. Możemy podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami. Smacznego!

Uwaga: jeśli nie chcemy przygotowywać sosu holenderskiego na bazie wina lub zwyczajnie nie mamy takiego alkoholu, możemy zdecydować się na przepis poniżej. Wychodzi równie smaczny i stanowi dodatek do wielu dań.

Sos holenderski  - przepis podstawowy

Sos holenderski ma wyrazisty smak, a jest jednocześnie delikatny. Tradycyjnie podaje się go z białymi lub zielonymi szparagami gotowanymi w osolonym wrzątku. Sos holenderski świetnie sprawdza się również do ryb oraz innych warzyw. 

Składniki:

  • 150 g prawdziwego masła
  • 3 żółtka średnich jajek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1. Masło roztapiamy w rondelku, nie powinno się zagotować.

2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy na parze. Najlepiej wykonać to w szklanej misce. Do małego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości. Na garnek wkładamy szklaną miskę i wstawiamy na średni palnik. Woda powinna się delikatnie gotować. Ważne, aby woda nie dosięgała szklanego naczynia. Nie możemy pozwolić na to, by żółtka się ścięły. 

3. Do żółtek dodajemy sok z cytryny i delikatnie przy pomocy trzepaczki ubijamy. 

4. Żółtka powinny zgęstnieć i podwoić objętość. Dodajemy sól i szczyptę pieprzu, cały czas ubijając żółtka.

5. Dolewamy masło roztopione do żółtek i cały czas ubijamy. Wykonujemy tę czynność bardzo powoli. Gotowy sos stanie się puszty i gesty.

Zobacz też: Szparagi z grilla - bardzo szybki i prosty przepis Ewy Wachowicz. Z pewnością zaskoczysz gości

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.