Szparagi swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo asparagus, czyli młody pęd. Prawdziwa kulinarna kariera szparagów trwa od kilku lat i co roku powstają nowe pyszne przepisy na szparagi.
Składniki:
Składniki na sos:
Przygotowanie sosu:
1. W małym garnku podgrzewamy wino z przyprawami. Objętość powinna dwukrotnie się zredukować.
2. W rondelku podgrzewamy masło do roztopienia.
3. Odparowane wino (bez przypraw) przelewamy do miski, dodajemy żółtka, a miskę umieszczamy nad garnkiem z gotująca się wodą.
4. Ubijamy żółtka na parze do czasu, kiedy zwiększą objętość i zamienią się w puszystą pianę.
5. Następnie powoli wlewamy masło i cały czas ubijamy.
6. Pod koniec ubijania dodajemy przyprawy: sól, biały pieprz i sok z cytryny.
Przygotowanie szparagów:
Jeśli mamy szparagi białe obieramy je z włókien za pomocą małego nożyka albo obieraczki do warzyw. Szparagi obieramy zaczynając od główki i kierując się w stronę końca, a zdrewniałe końcówki usuwamy. Gotujemy pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny przez 7-12 minut, w zależności od gatunku i grubości. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie – powinny pozostać jędrne.
Zielone szparagi nie wymagają obierania. Należy jedynie odciąć zdrewniałą końcówkę (około 2-3 cm) . Aby to zrobić, wystarczy delikatnie wygiąć łodygę, a przełamie się ona w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem z dodatkiem soli, pieprzu i soku z cytryny przez 3–4 minuty we wrzątku.
Po ugotowaniu szparagów podlewamy je uprzednio przygotowanym sosem holenderskim. Możemy podawać z ziemniakami lub innymi dodatkami. Smacznego!
Uwaga: jeśli nie chcemy przygotowywać sosu holenderskiego na bazie wina lub zwyczajnie nie mamy takiego alkoholu, możemy zdecydować się na przepis poniżej. Wychodzi równie smaczny i stanowi dodatek do wielu dań.
Sos holenderski ma wyrazisty smak, a jest jednocześnie delikatny. Tradycyjnie podaje się go z białymi lub zielonymi szparagami gotowanymi w osolonym wrzątku. Sos holenderski świetnie sprawdza się również do ryb oraz innych warzyw.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Masło roztapiamy w rondelku, nie powinno się zagotować.
2. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy na parze. Najlepiej wykonać to w szklanej misce. Do małego garnka wlewamy wodę do 1/4 wysokości. Na garnek wkładamy szklaną miskę i wstawiamy na średni palnik. Woda powinna się delikatnie gotować. Ważne, aby woda nie dosięgała szklanego naczynia. Nie możemy pozwolić na to, by żółtka się ścięły.
3. Do żółtek dodajemy sok z cytryny i delikatnie przy pomocy trzepaczki ubijamy.
4. Żółtka powinny zgęstnieć i podwoić objętość. Dodajemy sól i szczyptę pieprzu, cały czas ubijając żółtka.
5. Dolewamy masło roztopione do żółtek i cały czas ubijamy. Wykonujemy tę czynność bardzo powoli. Gotowy sos stanie się puszty i gesty.
Zobacz też: Szparagi z grilla - bardzo szybki i prosty przepis Ewy Wachowicz. Z pewnością zaskoczysz gości