Choć korzystanie z mikrofalówki w ostatnich latach bardzo spowszechniało, warto wiedzieć, że są produkty, których zdecydowanie nie wolno w niej zamieszczać. I to nie tylko z uwagi na walory smakowe potrawy, lecz także chociażby ze względów bezpieczeństwa. Dlaczego? Odpowiadamy.
Kuchenki mikrofalowe są bardzo łatwe i intuicyjne w użyciu, a przede wszystkim w szybki sposób pozwalają na podgrzanie obiadu w domu czy pracy. Istnieją jednak produkty, których pod żadnym pozorem nie wolno podgrzewać za ich pomocą. Wiąże się to z zasadami bezpieczeństwa, są bowiem rzeczy, które w kontakcie z mikro falami wytwarzanymi przez kuchenkę mogą... spowodować wybuch.
Warto zatem zawsze zapoznać się z instrukcją obsługi zakupionego urządzenia, aby uniknąć zagrożenia lub innych nieprzewidzianych sytuacji. Choć sięgając po mikrofalówkę, raczej nie zastanawiamy się, co do niej wkładamy. To ostatecznie jest to duży błąd, który może nas sporo kosztować. Lista zakazanych produktów nie jest długa i warto ją znać.
Jajka - zarówno surowe, jak i ugotowane. Ich umieszczenie w mikrofali zawsze grozi wybuchem.
Owoce - podobnie jak jajka, te także mogą eksplodować podczas podgrzewania. Szczególnie tyczy się to takich produktów, jak np. winogrona, agrest czy cytrusy.
Surowe mięso - podczas podgrzewania go przy użyciu kuchenki, istnieje duże ryzyko, że mięso nie zostanie równomiernie zagrzane, co może skończyć się ostrym zatruciem pokarmowym.
Papryczki chilli - umieszczenie ich w mikrofali może okazać się niebezpieczne dla zdrowia. Podgrzanie grozi poparzeniem gardła, ale także dużym podrażnieniem wzroku. W momencie otwarcia kuchenki wydostają się opary kapsaicyny, czyli związku odpowiadającego za ostrość papryczki, które działają niczym gaz pieprzowy.
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Oprócz wspomnianego powyżej mięsa istnieje długa lista produktów, których podgrzewanie w tego typu kuchence może narazić nas na poważne problemy żołądkowe.
Grzyby są ciężkostrawne, więc ich spożycie powinno nastąpić zaraz po przyrządzeniu. Odgrzewanie ich po jakimś czasie nie jest najlepszym pomysłem i grozi zatruciem.
Ryż - kiedy mamy zamiar odgrzać go po pewnym czasie, ważne jest, aby bezpośrednio po ugotowaniu i przestudzeniu wstawić go do lodówki. Zdarzają się sytuacje, że wkładamy go do mikrofali czy piekarnika w założeniu, że zjemy go później. Przechowywanie go w temperaturze pokojowej w bardzo szybkim tempie powoduje namnażanie się bakterii i prowadzi do niestrawności. Poza tym ryż także lubi "strzelać", kiedy podgrzewamy go w mikrofali oraz wysycha, tracąc przy tym walory smakowe.
Szpinak - poddawanie go powtórnej obróbce termicznej przy użyciu mikrofali powoduje wytwarzanie się szkodliwych i rakotwórczych substancji, a ich stężenie jest bardzo wysokie.
Poza produktami spożywczymi, które nie powinny być podgrzewane ze pomocą mikrofali, warto wziąć pod uwagę także rodzaj pojemników zamieszczanych w kuchence. Z pewnością nie wolno wkładać folii aluminiowej, pozłacanej zastawy, pudełek ze styropianu czy metalowych naczyń i sztućców.
Unikać należy także wkładania papierowych toreb, zamkniętych pojemników czy plastikowych opakowań, nieprzeznaczonych do stosowania w mikrofalówce. Wszystkie te rzeczy mogą ulec zniszczeniu, ale także spowodować poważną awarię czy uszkodzić urządzenie.